Deceuninck en Lotto mogen naar huis, maar "het blijft chaos troef"

  Het blijft verwarring troef in de UAE Tour.

  In de UAE Tour overheerst nog altijd chaos. De meeste renners zijn sinds vanochtend wel stilaan op weg naar huis, maar nog niet iedereen heeft een vlucht te pakken. 

  De Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten kwam donderdag tot een abrupt einde toen bleek dat twee Italiaanse personeelsleden van een ploeg besmet geraakt waren met het coronavirus.

   

  Alle renners en stafleden zijn de voorbije dagen getest op het virus en moesten in hun hotels in Abu Dhabi blijven. Officieel gaf organisator RCS zaterdagochtend mee dat de stalen van 167 personen die in quarantaine zaten negatief waren.

   

  Het was wachten op de andere resultaten, want naar schatting waren zo'n 600 mensen met de wielerkoers meegereisd. Die uitslag is nog altijd niet officieel.

   

  De Australische wielerjournaliste Sophie Smith is in Abu Dhabi en zit sinds donderdagavond vast in het media- en stafhotel op Yas Island, zo'n 700 meter van het hotel van de renners op het Yas Marina Circuit.

   

  "Lokale media beweren op dit moment (zondagochtend) dat 450 van de 612 testen negatief waren en dat de resultaten van de andere 162 binnenkort verwacht worden", zegt ze.

  "Chaos troef"

   "Het is hier chaos troef", schrijft de journaliste nog. "Wie een negatieve test afgelegd heeft, moet wachten op een certificaat om het land te kunnen verlaten."

   

  "Er was zaterdagavond aan een aantal collega's en stafleden van RCS gezegd dat ze zondag naar huis konden. Ook aan mij, maar dat blijkt nu niet het geval. De deuren van het hotel zijn opnieuw gesloten."

   

  "Wij weten ook helemaal de uitslag niet van onze testen en kregen enkel het bericht dat we naar huis konden. Nu kreeg ik net te horen dat ik vandaag toch nog moet blijven, terwijl sommige anderen vanmorgen vroeg wel al konden vertrekken." 

   

  "Het is allemaal zeer verwarrend", zegt ook fotograaf Luca Bettini, die in Abu Dhabi vastzit.

   

  "Ik zit hier ook nog steeds vast en het grootste probleem is het gebrek aan informatie. Ik hoop dat ik binnenkort naar huis mag."   

  Iedereen van Deceuninck en Lotto krijgt groen licht

  Het lijkt erop dat de ploegen voorrang krijgen op de andere betrokkenen in de wedstrijd, want heel wat renners van teams zijn nu toch "al" naar huis.

   

  "Al onze renners en de staf hebben groen licht gekregen. Een aantal van onze renners is intussen inderdaad op de weg terug naar België", klinkt het bij persverantwoordelijke Phil Lowe van Deceuninck-QuickStep.

   

  "De rest van de ploeg wacht nog in het hotel op z'n vlucht. Het verloopt hier allemaal nog altijd vrij verwarrend. Je mag vertrekken als je negatief getest hebt en een certificaat gekregen hebt om dat te bewijzen."

   

  "Iedereen van de ploeg heeft zo'n certificaat gekregen, nu is het zoeken en wachten op vluchten."   

   

  De geruchten gaan dat drie teams niet huiswaarts mogen keren: Gazprom, Groupama en Cofidis. "Dat is wat wij ook gehoord hebben, maar dat is nog niet officieel bevestigd aan ons", zegt Lowe.  

   

  Ook bij Lotto-Soudal mag iedereen huiswaarts keren, zo is bevestigd vanuit de ploeg.

  Al onze renners en de staf hebben groen licht gekregen. Een aantal van onze renners is intussen inderdaad op de weg terug naar België.

  Deceuninck-QuickStep

  Team Emirates blijft

  Hoewel iedereen van UAE Team Emirates ook naar huis mag, blijft de ploeg uit voorzorg toch nog wat langer in Abu Dhabi.

   

  "We willen iedereen blijven testen en zullen enkel naar huis gaan als er geen enkel gevaar voor besmetting meer is", zegt het team.

   

  "In deze wereldwijde crisis zetten wij de veiligheid van onszelf en onze familieleden op de eerste plaats. Er waren enkele griepgevallen in ons team en dus zullen we de komende dagen opnieuw getest worden."

   

  "Zodra de situatie verbeterd is, mogen renners en staf terugkeren naar hun families. Gezondheid is voor ons belangrijker dan koersresultaten. Tot gisteren hebben wij de instructies van de lokale autoriteiten en organisatoren gevolgd, vanaf vandaag nemen wij onze eigen maatregelen."

  Nog even kijken in minibar: