Wout van Aert geeft alleen nog vuistjes: "Coronavirus kwam heel dichtbij"

  Wout van Aert daags voor Omloop het Nieuwsblad.

  Na zijn passage in het veld zien we Wout van Aert eindelijk weer aan het werk op de weg. En sneller dan verwacht. De Jumbo-Visma-renner start in de Omloop Het Nieuwsblad in een gewijzigd programma uit vrees voor het coronavirus. "Maar ik denk niet dat ik kandidaat-winnaar ben morgen."

  Van Aert neemt corona-voorzorgen: "Ik houd het bij vuistjes momenteel"

  Bij Jumbo-Visma neemt de corona-vrees almaar toe. Het programma van Wout van Aert werd daardoor gewijzigd waardoor hij dan toch de Omloop zou rijden. "Het virus lijkt van kwaad naar erger te gaan", vertelt Van Aert in een gesprek met Sporza. "Maar ik heb niet lang getwijfeld over mijn deelname hier", klinkt het.

   

  "De ochtend van mijn beslissing kregen we het nieuws dat er een hotel in Tenerife in quarantaine ging, dat was plots heel dichtbij. Toen kwam het nieuws van de ploeg dat ze daarop wilden anticiperen. Persoonlijk stond ik al te popelen om weer aan het seizoen te beginnen. Alles verliep deze winter ook veel vlotter dan verwacht na mijn blessure."

   

  Welke voorzorgen worden er door Van Aert en Jumbo-Visma genomen? "We hebben sowieso een strikt hygiëneprotocol: handen ontsmetten en niet te veel aanrakingen met onbekende mensen. Maar nu ben ik er toch wel extra op gefocust."

   

  "Je komt ook terug uit Tenerife, waar je weet dat het virus was. Dan zit je toch niet gerust op het vliegtuig. Maar er is geen reden tot paniek. Voor iemand gezond is het virus niet zo gevaarlijk, maar je moet het ook niet gaan opzoeken. Ik houd het liefst bij vuistjes."

   

  Wat als de Italiaanse koersen effectief niet doorgaan? "Dan zal ik niet naar Italië reizen", grapt een ontspannen Van Aert. "Het zal dan voor het hele peloton afwachten zijn hoe de beslissing zal vallen. Mocht alles geannuleerd worden, heb ik de koers van morgen toch al in de benen."

  Je komt ook terug uit Tenerife, waar je weet dat het virus was. Dan zit je toch niet gerust op het vliegtuig. Maar er is geen reden tot paniek. Voor iemand gezond is het virus niet zo gevaarlijk.

  Wout van Aert

  "Denk niet dat ik kandidaat-winnaar ben"

  De planning van Van Aert werd wel door elkaar geschud, maar de vorm lijkt er zeker te zijn. "Die is goed. De stage is ook perfect verlopen, ik heb een mooie stap vooruit kunnen zetten."

   

  "In principe denk ik niet dat ik morgen een kandidaat-winnaar ben. We hebben de hoogtestage gedaan in functie van het hele voorjaar en de piek die we binnenkort willen bereiken. Niet per se in functie van het openingsweekend. Maar ik hoop wel op goede benen en dat ik iets kan betekenen."

   

  "Het is wel een aanpassing: het mooie weer in Tenerife en dan naar hier komen. Ik schrok toch wel van de windkracht bij het fietsen buiten. Het zal zeker een bepalende rol spelen, het wordt meteen een slijtageslag."

   

  De favorieten van Van Aert? "Ik denk dat de hele Deceuninck-Quick Step-ploeg altijd een te duchten kandidaat is. Daarnaast denk ik dat Dylan Teuns en Greg Van Avermaet goed in orde zijn."

  Bekijk het interview met Van Aert

  Van Aert relativeert Strava-segment

  Dat Wout van Aert in vorm is, bewees hij op stage in Tenerife. Hij zette op een segment van de Teide een snellere tijd neer dan Chris Froome, die daar al 9 maanden lang de leiderspositie bekleedde op Strava. Op Twitter uitte zich dat in een leuke strijd tussen beide renners.

   

  "Ik was daar niet maniakaal mee bezig. Helemaal niet", doet Van Aert uit de doeken op zijn persconferentie. "Ik was gewoon blokken aan het trainen bergop en op één welbepaald punt van die klim van ruim een halfuur heb ik één keer de snelste tijd, sneller dan Froome. Dat is plezant natuurlijk, maar dat is een kort segment, niet over een ganse klim."