Ga naar de inhoud

Wat als... Club Brugge zichzelf niet in de voet had geschoten?

Donderdag viel op Old Trafford in Manchester het doek over de Europese campagne van Club Brugge. De rode kaart van "wannabe" doelman Simon Deli lag zonder twijfel aan de basis van het zware verdict. Toch was het niet de eerste keer dat Club Brugge zichzelf in de voet schoot.

1. Rood in Real voor scheldende Vormer: geen zege, wel een gelijkspel

Club Brugge speelt op 1 oktober 2019 een heel goeie match op het veld van Real Madrid in de Champions League. Het komt 0-2 voor en staat 5 minuten voor het einde nog 1-2 voor. Tot Vormer een overtreding begaat, zijn tweede geel krijgt en Casemiro de daaropvolgende vrijschop in doel werkt. 

 

Club verloor zo punten in Madrid, maar dus ook zijn aanvoerder. De UEFA startte 2 dagen later een disciplinaire procedure wegens "beledigend taalgebruik tegenover een wedstrijdofficial". Toen hij na zijn rode kaart het veld verliet, zou de Nederlander de Bulgaarse ref Georgi Kabakov verwensingen naar het hoofd hebben geslingerd. 

 

Het rood alleen had Ruud Vormer sowieso de thuismatch tegen PSG gekost, maar nu kwam daar de return in Parijs en de uitmatch op Galatasaray bij. 

Vormer krijgt rood op het veld van Real Madrid

2. Penaltydebacle in Parijs met Diagne

Op 6 november gaat het op het veld van Paris Saint Germain weer mis voor blauw-zwart. Club Brugge staat 1-0 achter na een gevleid doelpunt van Mauro Icardi. Club speelt goed, drukt PSG zelf terug en krijgt kansen op de verdiende gelijkmaker.

 

Maar een kwartier voor tijd ontspint zich dé fase van de wedstrijd. Mbaye Diagne, pas op het veld, wordt in de vijandige zestien foutief gestuit door Thiago Silva. Vaste strafschop-nemer Hans Vanaken maakt zich zoals steeds op om aan te leggen vanop de stip, maar dat was echter zonder Diagne gerekend.

 

Die eiste tot groot ongenoegen van de aanvoerder de bal op, om vervolgens zwakjes binnen het bereik van Navas te schieten. Zure egotripperij en een serieuze domper voor Club, want dit was hét moment om iets te rapen op het veld van PSG.

Diagne druipt af na de wedstrijd tegen PSG

3. Dubbel geel in Galatasaray voor Mata en Diatta

Op het veld van Galatasaray speelt Club Brugge misschien wel z'n minste wedstrijd tot dan toe in de Champions League. Het komt 1-0 achter en lijkt op een nederlaag af te stevenen.

 

Maar in de laatste minuut sleept het toch nog een punt uit de brand. Maar dan volgt nog een koude douche. Doelpuntenmaker Krépin Diatta en Clinton Matta krijgen rood bij de viering van het late doelpunt. De eerste omdat hij in de euforie zijn shirt uittrekt en de tweede omdat hij de hoekschopvlag middendoor trapt.

 

"Die rode kaarten waren verdiend. Op zo'n momenten moet je slimmer zijn", stelde Club Brugge-coach Philippe Clement achteraf. "De regels zijn simpel. Je truitje uittrekken en een vlag stuk trappen zijn zaken waarvoor je een gele kaart krijgt. Ze waren dus verdiend", zegt Clement. "Uiteraard is het jammer dat deze kaarten getrokken werden. Hierdoor missen ze beiden de wedstrijd tegen Real Madrid. Dat is al een zware straf op zich.

 

"Een excuus is het niet, maar Clement heeft wel een verklaring voor deze kaarten. "De adrenaline nam het over op dat moment, maar net dan moet je de controle houden over jezelf. We hebben een jonge groep die nog fouten maakt. Hopelijk gebeurt het niet meer in de toekomst."

Diatta trekt zijn shirt uit bij bet vieren van zijn doelpunt

Mata trapt de hoekschopvlag middendoor

4. Doelman Deli krijgt rood in Manchester

Gisteren was Simon Deli dus de schlemiel op het veld van Manchester United. Club Brugge had de verschroeiende start van Manchester United overleefd en de wedstrijd ging gelijk op tot een schot van Daniel James de vliegende redding van Deli triggerde.

 

Rood voor de Ivoriaan en strafschop voor United, omgezet door Bruno Fernandes. Of Simon Mignolet het schot van James zou gepakt hebben zullen we nooit weten. Noch of de wedstrijd anders zou afgelopen zijn met 11 tegen 11. Feit is wel dat de actie het verloop van de wedstrijd in een andere plooi gelegd heeft.

 

De Engelse pers keek likkebaardend naar dit sappige verhaal en The Guardian verwoorde het met de nodige ironie: "Als hij keeper was geweest, dan was Deli kanshebber voor redding van het seizoen."