Club Brugge en AA Gent hadden refs niet mee in Europa: "Het was nooit rood"

  Serdar Gözübüyük geeft Deli rood. Maar geel had volstaan volgens de nieuwe regels om dubbele bestraffing te vermijden.

  Club Brugge en AA Gent beleefden gisteren hun zwanenzang in Europa. Club Brugge ging met de billen bloot bij Manchester United (5-0) na een domme rode kaart voor Deli. Maar de Ivoriaanse verdediger had geen rood mogen krijgen, blijkt nu. AA Gent had niet genoeg aan een 1-1-draw tegen Roma. Op het optreden van de ref in Gent was ook wat aan te merken. 

  "Hands van Deli was nooit rood"

  Het licht ging even uit bij Simon Deli, toen de Ivoriaan zich rond de 20e minuut Simon Mignolet waande en een schot van James met zijn arm afblokte. Penalty en rood. Met zijn tienen en 1-0 achter was het kalf snel verdronken voor Club.

   

  De Nederlands-Turkse ref Serdar Gözübüyük had het evenwel bij een strafschop moeten houden. Volgens de nieuwe regels volstaat een gele kaart voor Deli, omdat er nog iemand achter hem (Mignolet) de bal eventueel nog uit het doel kon houden. De nieuwe regel wil immers geen dubbele bestraffing (penalty en rood). De VAR wist dat ook en riep Gözübüyük bij zich. Maar die hield voet bij stuk.

   

  Onze commentatoren en analisten wisten ook dat rood verkeerd was. "Rood, dat kan toch niet", riep radiocommentator Tom Boudeweel gisteren op het moment van de feiten uit op Radio 1. "Mignolet is er toch ook nog."

   

  "De VAR gaat het nog even checken en dan gaat die er ook van uit dat Mignolet er nog bij kon. Oh, de ref moet zelf naar het schermpje om te gaan oordelen. Als je een beeld vanachter de goal neemt, kan Mignolet er misschien nog aan. Daarom moet hij zelf gaan kijken. Hier heb je driehoeksberekening voor nodig. Gözübüyük bevestigt de kaart. Dan hebben ze toch niet goed gekeken naar die camera achter de goal, denk ik dan."

   

  Boudeweel kreeg later in de match nog een berichtje van iemand uit de scheidsrechterswereld, die hem meldde dat het geen rood had mogen zijn: "Het is een doelkans, omdat Mignolet er nog aan kon, dus is het nooit rood. En hij schrijft er nog bij dat Serdar op de vingers getikt zal worden door de grote scheidsrechtersbazen."

  Het is een doelkans, omdat Mignolet er nog aan kon. Dus is het nooit rood. 

  Berichtje uit scheidsrechterswereld aan Boudeweel

  Rood voor doelman Deli, Fernandes zet penalty om

  Spaanse ref in Gent ziet geen graten in tijd winnen

  Ook de Spaanse scheidsrechter José Maria Sanchez in de Ghelamco Arena bakte het redelijk bruin. Laten we zeggen dat hij niet in het nadeel van de grote naam (Roma) floot. Al van in het begin was de Spaanse Roma-doelman Lopez tijd aan het winnen. De hele match lang mocht hij dat blijven doen van zijn fluitende landgenoot.

   

  Sanchez liet bovendien de gewisselde Roma-spelers 3 keer niet langs de dichtste zijde van het veld wandelen, wat sinds dit seizoen de regel is.

  José Maria Sanchez, de man die Gent-Roma floot.