Belgische teams in UAE getest op coronavirus: "Mogen niet uit ons hotel"

  Lotto-Soudal vierde in deze UAE Tour met Caleb Ewan op de Hatta Dam.

  De Belgische teams in de UAE Tour, de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten, zijn afgelopen nacht getest op het coronavirus. Dat hebben de ploegleiders aan onze redactie laten weten. "Voor de rest weten we van niets en wachten we af", luidt het.

  Gisteravond kwam het bericht dat de WorldTour-rittenkoers met onmiddellijke ingang werd stopgezet, omdat er bij 2 Italiaanse personeelsleden van een deelnemend team een positieve test op het coronavirus was. Alle renners en stafleden moesten zich afgelopen nacht laten testen.

   

  Met Lotto-Soudal en Deceuninck-Quick Step zijn beide Belgische WorldTour-teams van de partij in het Midden-Oosten. Mario Aerts, ploegleider van Lotto-Soudal, bevestigde dat zij om 6u vanochtend getest zijn op het virus. "Voor de rest is het wachten op meer nieuws."

   

  Geert Van Bondt, de ploegleider van Deceuninck-Quick Step, gaf ook mee dat zij allemaal getest zijn. "We zitten voorlopig in quarantaine in het hotel. We weten voor de rest van niets en wachten af."

  "We mogen het hotel niet uit, we mogen alleen op het dakterras"

  De Ochtend belde met Aerts in Abu Dhabi. "Gisteren na het eten wilden we nog een luchtje scheppen buiten het hotel, maar niemand mocht nog buiten of binnen. Toen zijn we te weten gekomen dat er iets aan de hand was. Eerst zei men dat het 10 minuten ging duren, dat werd een half uur...."

   

  "Toen kwam er een mededeling van de organisatie dat alle sportdirecteurs moesten verzamelen. Daar maakten ze de 2 positieve gevallen bekend - we weten niet bij welk team - en kwam de boodschap dat iedereen zou getest worden in de loop van de avond. Dat werd voor ons uiteindeijk 6u 's ochtends."

   

  Hoe gebeurde die test? "Ze nemen de temperatuur in je oor en met een wattenstaafje nemen ze slijmvlies uit je neus. Dat wordt naar het laboratorium gebracht voor onderzoek. De resultaten zouden in de loop van de dag bekend zijn."

   

  Voorlopig mogen Aerts en co. niet buiten: "Het hotel is gesloten, we kunnen enkel op het dakterras. Hoe de sfeer is? Voorlopig nog goed, zo lang dat hier geen 2 of 3 weken duurt. Het is natuurlijk een mooi en goed hotel. Dat helpt. Het weer is hier ook heel goed. Er zijn slechtere plaatsen om in quarantaine te blijven. Niemand maakt zich ook echt zorgen. De dokters vertellen dat het coronavirus niet erger is dan een griep, waar je ook dood van kan gaan, vooral ouderen en mensen met een zwakke gezondheid."

  Voorlopig is de sfeer goed. Zo lang dat hier geen 2 of 3 weken duurt.

  Mario Aerts, ploegleider Lotto-Soudal

  "Organisatie UAE Tour organiseert ook Tirreno en Milaan-Sanremo"

  Wat zijn de sportieve gevolgen? Die kunnen groot zijn, laat Aerts verstaan: "De laatste 2 ritten hier zijn afgelast. Adam Yates, die op kop stond, is de eindwinnaar."

   

  "Maar deze organisatie doet ook de Tirreno en Milaan-Sanremo. Het is een vraagteken of die wedstrijden ook zullen doorgaan."

   

  Sowieso is het virus een streep door de sportieve rekening van de renners, die zich ook voorbereiden op andere koersen: "Als we hier moeten blijven, weet ik ook niet of we buiten mogen. Er is hier een mooi F1-circuit. Als ze dat zouden afsluiten voor de renners, kunnen ze trainen. We zitten met veel vragen. Maar we hopen zondag nog altijd gewoon naar huis te kunnen."

  Ik weet niet of we hier moeten blijven, we hopen zondag gewoon naar huis te kunnen.

  Mario Aerts, ploegleider Lotto-Soudal

  Lefevere: "Voorzichtig zijn, maar niet paranoïde worden"

  Patrick Lefevere, manager van Deceuninck-Quick Step, is niet ter plekke, maar is vanochtend ingelicht. Hij vertelde bij Radio 2 West-Vlaanderen dat het om 2 stafleden van Team UAE zou gaan. "De 2 mensen die ziek zijn geworden, komen uit Noord-Italië." Daar is de grootste Europese besmettingshaard van het coronavirus.

   

  "In landen als de Verenigde Arabische Emiraten zitten alle ploegen in één hotel. Er is heel wat contact geweest tussen UAE en mijn team. De manager van UAE komt uit mijn scoutingsploeg. Mijn team is vanochtend getest geweest. Het duurt een paar uur voor de uitslag bekend is."

   

  "Ze zijn allemaal moeten veranderen van hotel. Niemand mag communiceren met de pers. Er mogen ook geen foto's genomen worden. In het ergste geval zullen ze daar 14 dagen moeten blijven."

   

  Ondertussen is in Nederland ook een eerste besmetting bekend, in de buurt van de Belgische grens in Tilburg. Maakt Lefevere zich zorgen voor het Belgische openingsweekend? "We gaan ervan uit dat sporters gezonde mensen zijn, maar natuurlijk kunnen gezonde mensen ook ziek worden. We moeten voorzichtig zijn, maar niet paranoïde worden. Zoals links en rechts geopperd wordt, gaan er meer mensen dood van de griep dan van corona, maar daar wordt niet over gesproken."

  Zoals links en rechts geopperd wordt, gaan er meer mensen dood van de griep dan van corona, maar daar wordt niet over gesproken.

  Patrick Lefevere, manager Deceuninck-Quick Step

  "Deuren van de wedstrijdhotels zijn gesloten"

  Volgens de Britse sportjournaliste Sophie Smith zouden de teams te horen hebben gekregen dat de resultaten van de tests 36 uur op zich kunnen laten wachten. Al is daar onduidelijkheid over. Volgens haar is het ook niet duidelijk of renners die de race al hebben verlaten en naar huis zijn gegaan nog worden getest.

   

  Ze gaf ook mee dat de teams en de journalisten die in de 2 wedstrijdhotels verblijven, in quarantaine zijn. "De deuren van ons hotel zijn gesloten."

   

  De renners zouden allemaal in hetzelfde hotel verblijven, de pers en de organisatie in een ander hotel. De Nederlandse wielerjournalist Raymond Kerckhoffs mag - net als zijn collega's - zijn kamer niet verlaten.