Bashir Abdi in Tokio: "Zelfs honden dragen hier mondmasker"

  De marathon in Tokio vindt zondag plaats.

  Bashir Abdi loopt zondag de marathon van Tokio en vertoeft sinds woensdag in de Japanse hoofdstad, waar over minder dan 5 maanden de Olympische Spelen plaatsvinden. De Belgische recordhouder op de marathon is onder de indruk van hoe het coronavirus de stad in zijn greep houdt.

  "Het begon al toen ik aankwam op de luchthaven. Iedereen zijn temperatuur werd gemeten en je kreeg een mondmasker mee", zegt Abdi vanuit Tokio. "Eens in de stad zag ik dat zelfs de honden mondmaskers dragen, of toch die van de rijke mensen. Het leeft hier echt."

   

  De 38.000 recreanten die ingeschreven waren voor de marathon van Tokio, een van de zes World Majors, mogen niet deelnemen omwille van het coronavirus. Alleen de elitewedstrijd gaat door. "Jammer, want bij een Major hoort een massa mensen. Nu gaan we daar staan met ocharme 100 man", aldus Abdi.

   

  Abdi vreesde even dat zijn eigen wedstrijd, de laatste grote test in aanloop naar de Spelen, ook in het water zou vallen. In Japan zijn volgens de laatste gegevens 210 bevestigde besmettingen met het coronavirus. "Ik zat met een hoop twijfels, omdat ik niet wist of de wedstrijd zou doorgaan. En ook nu ze wel doorgaat, zit ik hier met een raar gevoel, omdat alle maatregelen je constant aan de ziekte doen denken."