"Iedereen haalt graag positieve aan, maar Europese balans van Club had ook veel negatiever kunnen zijn"

  Voor de Belgische ploegen zit het Europees avontuur erop. Club Brugge en AA Gent sneuvelden in de 1/16e finales. Hoe moeten we deze Europese jaargang evalueren? "Er waren lovenswaardige pogingen, maar ik denk dat we onze plaats wel kennen in Europa", vertelt voetbalcommentator Tom Boudeweel.

  Tom Boudeweel beleefde als commentator de 5-0-pandoering van Club Brugge in Manchester op de eerste rij. "Dat is niet de manier waarop je afscheid wil nemen van het Europese toneel. Het was een beetje een reality check want Club Brugge heeft toch voetballes gekregen. Vanaf de aftrap ging het te snel, alleen stond er in het doel iemand die van geen wijken wilde weten. Simon Mignolet hield de nul lang op het bord."

   

  "Tot Simon Deli dom de bal tegenhield met de arm, alsof hij zijn doelman ook na al die reddingen en clean sheets niet vertrouwde. Die rode kaart en de penalty betekenden het begin van de treurmars voor Club en de triomftocht van United."

   

  "United kwam ook veel beter voor de dag dan vorige week en dat heeft veel te maken met die Bruno Fernandes, een winteraankoop van 55 miljoen euro. Hij liet zijn team vrolijk voetballen. Het was nog geen Champions League-niveau, maar United was toch twee klassen beter dan Club. Zeker dan Club Brugge zonder enkele sterkhouders."

  Simon Mignolet was gisteren de uitblinker bij Club Brugge.

  "We hebben het graag over het positieve, maar Club heeft geen enkele match gewonnen"

  Kan Club Brugge toch tevreden zijn met de campagne? "Ik denk dat ze intern wel tevreden zijn. De doelstelling is bereikt: overwinteren. Maar je wil toch dat extraatje, die ronde verder. Al weet je dat de kans op uitschakeling tegen Manchester United aanwezig is."

   

  "Maar je moet eerlijk zijn, de campagne van Club Brugge had ook anders kunnen uitdraaien. Iedereen haalt graag het positieve aan, zoals die 0-2-voorsprong op Real Madrid. En dat moet je zeker doen, maar de balans had ook negatiever kunnen zijn."

   

  "Club draait al mee van de voorrondes van de Champions League en het was eigenlijk al straf dat ze die groepsfase gehaald hebben. Dan waren er ook nog die duels met Galatasaray. Club heeft goeie matchen gespeeld, met lef, maar het heeft toch weinig punten gehaald, maar 3 op 18. En behalve in de voorrondes heeft het geen enkele keer gewonnen."

   

  "Er zijn ook veel individuele momenten geweest waardoor je eens goed moest zuchten, zoals Deli gisteren. Maar ook het rood van Vormer tegen Madrid, de kaarten van Diatta en Mata tegen Galatasaray, het geval met Diagne, ... Ik denk dat Club het niet erg vindt dat het voorbij is. Het kan zich nu concentreren op Play-off I en de bekerfinale. Al denk ik dat het wel wat wrong bij de meer dan 3.000 supporters die de trip gemaakt hadden."

  De klucht met de penalty van Diagne is Tom Boudeweel nog niet vergeten.

  "Ik zie voor Gent alleen winstpunten na deze campagne"

  Ook voor AA Gent is de Europa League voorbij, al deed Gent het met een 1-1 tegen AS Roma wel beter. "Gent was er dichterbij, het is logisch dat de ontgoocheling daar groter is. Vorige week hebben ze in Rome de mogelijkheid laten liggen om te scoren en dat is misschien net dat doelpuntje dat ze nu tekortkomen. Daar denk je dan nog wel eens aan. En natuurlijk viel die tegengoal gisteren ook te makkelijk."

   

  "Gent gisteren zeker niet de mindere van AS Roma, maar op dit niveau beslissen de details. Dat weten we al lang. Elk foutje wordt afgestraft, alleen de Belgische clubs doen dat net niet. En dan hoor je "het zat er in maar met die domme fouten...", maar het heeft ook met kwaliteit te maken."

   

  "Maar Gent mag wel tevreden zijn over de campagne. Niet vergeten, ze zijn al begin juli begonnen aan dit Europees avontuur. Ze boekten veel overwinningen en ze zijn dankzij het Europees voetbal ook wel gegroeid als team. Ik zie alleen winstpunten voor Gent, misschien zat er wel wat meer in."

  "Gent en Club zijn de twee vaandeldragers van onze competitie"

  Deze Europese matchen zouden ons leren of de Jupiler Pro League kan wedijveren met de grote Europese competities. "De pogingen waren lovenswaardig. Club tegen Real en PSG, dat waren mooie momenten. Maar ze hebben ook twee keer met 5-0-verloren."

   

  "Gent heeft een mooie campagne achter de rug, applaus daarvoor, maar het was ook niet tegen clubs van het zwaarste kaliber. Gent en Club Brugge zijn de twee vaandeldragers van onze competitie. De rest lag er al lang uit. Ik denk dat we onze plaats in Europa wel kennen, los van wat ze ons willen wijsmaken."

  Tom Boudeweel