Wuyts: "Van Aert komt niet naar de Omloop als hij zich er niet klaar voor voelt"

  Kan Wout van Aert zich meteen mengen met de toppers in de Omloop?

  Zaterdag rijdt Wout van Aert zijn eerste wegkoers sinds zijn veelbesproken val in de Tour de France. Wat verwacht Michel Wuyts van Van Aert in de Omloop en ziet hij de invloed van het corona-virus op de koers nog toenemen?

  Het nieuws dat Van Aert toch start in de Omloop heeft me verrast. Het pad van de voorjaarsrenners loopt in grote mate over Italië, met de Strade Bianche, Tirreno en Milaan-Sanremo. Maar door het corona-virus beseffen de ploegen en de renners dat die Italiaanse wedstrijden in het gedrang komen.

   

  Ik kan aannemen dat de paniek die nu her en der heerst overdreven is, maar daar ben ik ook niet zeker van. Voor dat soort vragen moet je bij een viroloog zijn. Al heb ik de indruk dat ook de specialisten zich achter de oren krabben. Waar gaat dit naartoe? Hoelang zal het duren tot het virus met rust komt? Tot april? Mei? En wat zijn daar dan de gevolgen van? De gezagsdragers spelen hier wat mij betreft een belangrijke rol in.

   

  Organisatoren hebben vaak de neiging om ondanks alles gewoon door te gaan, tot ze voor de harde feiten staan. Kijk maar naar de cross in Merksplas. Maar ik voel aan mijn ellebogen dat ze hier zullen ingrijpen.

   

  Het is in ieder geval al een teken aan de wand dat een ploeg als Jumbo-Visma, die zó planmatig werkt, nu al het zekere voor het onzekere neemt en overstapt op haar plan-B.

  Ik voel aan mijn ellebogen dat ze zullen ingrijpen in de Italiaanse koersen

  Michel Wuyts

  "Dat hij dit doet, wijst erop dat hij zich klaar voelt"

  Vroeger dan verwacht zullen we Wout van Aert dus in het wegpeloton zien terugkeren. Als hij zijn normale voorbereiding onderbreekt, wijst dat er volgens mij op dat hij zich er wel al klaar voor voelt. Wellicht zal hij niet meedoen voor de winst, maar Van Aert heeft een harde kop en zal zich zeker smijten. Als het dan niets oplevert, dan heeft hij toch wedstrijdritme opgedaan, iets waar hij ook nood aan heeft.

   

  Ik juich het alvast toe dat Van Aert de Omloop toch rijdt, want ik ben niet gelukkig dat zoveel toppers passen voor een WorldTour-koers. Hoeveel kansen hebben de kasseirenners niet om te scoren dit voorjaar? 9? En dan ben ik nog mild en reken ik er koersen als De Panne en de Scheldeprijs nog bij.

   

  Michel Wuyts