Data-onderzoek kroont Dieumerci Mbokani en Lior Refaelov tot koningskoppel in Pro League

  Refaelov en Mbokani zijn het meest invloedrijke koppel in de Jupiler Pro League.

  Welk spelersduo in de Jupiler Pro League heeft de meeste impact van allemaal? En welk duo scoort het beste per ploeg? Het Nederlandse data-intelligentiebedrijf SciSports deed er onderzoek naar en kwam als absolute koningskoppel uit bij de Antwerpenaren Dieumerci Mbokani en Lior Refaelov.

  Voetballers worden meestal afgerekend op hun doelpunten, assists of succesvolle passes, maar aan de invloed die ze hebben op elkaars prestaties wordt doorgaans weinig aandacht besteed.

   

  Het Nederlandse data-intelligentiebedrijf SciSports ontwikkelde daarom een model dat de gezamenlijke impact van ieder spelersduo in de JPL in kaart brengt om zo de meest complementaire spelerskoppels te bepalen.

   

  Het model houdt niet alleen rekening met de doelpunten en assists van de spelers, maar met elke actie met de bal die op de Belgische velden uitgevoerd wordt.

   

  De achterliggende gedachte: doelpunten zijn behoorlijk zeldzaam, terwijl spelers in een gemiddelde wedstrijd in onze eerste klasse zo'n 1.600 acties met de bal uitvoeren.

   

  Het SciSports-model waardeert elke interactie tussen 2 spelers, bijvoorbeeld een speler die met een pass of voorzet een ploegmaat bereikt, naargelang de verwachte invloed van die actie op het resultaat van de match.

   

  "De waarde van iedere interactie staat in verhouding tot de mate waarin de kans op het scoren van een doelpunt en de kans op het incasseren van een tegendoelpunt toe- of afneemt", zegt SciSports.

  Mbokani en Refaelov spannen de kroon

  Uit het onderzoek blijkt dat Lior Refaelov en Dieumerci Mbokani de lijst van meest invloedrijke tweetallen in de JPL aanvoeren.

   

  Op zich is dat niet verrassend, want de Antwerp-spelers lijken elkaar bij momenten erg gemakkelijk te vinden.

   

  De top van de ranglijst kleurt echter voornamelijk blauw-zwart. Middenvelders Hans Vanaken en Ruud Vormer prijken op de 2e plaats, verdedigers Simon Deli en Brandon
  Mechele leggen beslag op de 4e plaats en Krépin Diatta en Ruud Vormer vervolledigen de top 5.

   

  De 3e plaats in de lijst wordt ingenomen door Jonathan David en Roman Jaremtsjoek. De Gentse seizoensrevelaties weten niet alleen de weg naar doel vlot te vinden, ze brengen elkaar ook vaak in kansrijke posities.

   

  Andere opmerkelijke duo's aan de top van de ranglijst zijn Jelle Bataille en Fashion Sakala bij KV Oostende, Joakim Mæhle en Junya Ito bij KRC Genk, Konstantinos Laifis en Selim Amallah bij Standard en Davy De fauw en Cyle Larin bij Zulte Waregem.

  De meest invloedrijke duo's in de JPL:

  Plaats Duo Team
  1. Lior Refaelov - Dieumerci Mbokani  Antwerp
  2. Hans Vanaken - Ruud Vormer Club Brugge
  3.  Jonathan David - Roman Jaremtsjoek AA Gent
  4. Simon Deli - Brandon Mechele Club Brugge
  5. Krépin Diatta - Ruud Vormer Club Brugge
  6. Eduard Sobol - Hans Vanaken Club Brugge
  7. Krépin Diatta - Hans Vanaken Club Brugge
  8. Sven Kums - Vadis Odjidja AA Gent
  9. Jelle Bataille - Fashion Sakala KV Oostende
  10. Junya Ito - Joakim Mæhle KRC Genk

  Belangrijk: de speelstijl; niet belangrijk: de taal

  De onderzoekers van SciSports zochten uit welke factoren tot chemie tussen 2 spelers leiden. Ze verzamelden voor ieder spelersduo een uitgebreide selectie aan
  factoren die de chemie tussen 2 spelers zou kunnen verklaren.

   

  De onderzoekers beschouwden enerzijds een aantal persoonlijke kenmerken van de spelers, zoals hun leeftijd, moedertaal, geboorteland, positie en speelstijl. Ze onderzochten anderzijds of de spelers dezelfde taal spreken, in hetzelfde land geboren zijn en hoeveel wedstrijden de spelers voor aanvang van het huidige seizoen al samen gespeeld hadden.

   

  De analyse van de onderzoeksresultaten toont dat de chemie tussen 2 spelers voornamelijk bepaald wordt door de speelstijlen van de spelers. Een schaduwspits zoals Lior Refaelov is bijvoorbeeld zeer complementair met een targetspits zoals Dieumerci Mbokani. Een aanvallende vleugelverdediger zoals Jere Uronen is daarentegen minder complementair met een klassieke buitenspeler zoals Junya Ito.

   

  Culturele aspecten, zoals het spreken van dezelfde taal, blijken een veel minder grote rol te spelen dan de onderzoekers voor het begin van hun onderzoek verwacht hadden.

   

  Het samen spelen van wedstrijden heeft echter wel een gunstige invloed op de onderlinge chemie. Spelers die voor aanvang van het seizoen meer wedstrijden samen gespeeld hebben, vertonen gemiddeld meer onderlinge chemie dan spelers die minder wedstrijden samen gespeeld hebben.

  Meest invloedrijke duo's per team

  SciSports onderzocht ook welke duo's per ploeg het meeste invloed hebben op hun eigen team. Het resultaat daarvan ziet u in de onderstaande tabel.

  Duo Team
  Lior Refaelov - Dieumerci Mbokani Antwerp
  Hans Vanaken - Ruud Vormer Club Brugge
  Jonathan David - Roman Jaremtsjoek AA Gent
  Jelle Betaille - Fashion Sakala KV Oostende
  Junya Ito - Joakim Mæhle KRC Genk
  Konstantinos Laifis - Selim Amallah Standard
  Mamadou Fall - Massimo Bruno Charleroi
  Cyle Larin - Davy De fauw Zulte Waregem
  Nathan De Medina - Fabrice Olinga Moeskroen
  Ibrahima Sankhon - Yohan Boli STVV
  Alexander Corryn - Igor de Camargo KV Mechelen
  Alexis Saelemaekers - Elias Cobbaut Anderlecht
  Eric Ocansey - Kristof D'Haene KV Kortrijk
  Andreas Beck - Jordi Amat Eupen
  Giulian Biancone - Jonathan Panzo Cercle Brugge
  Beni Badibanga - Jur Schryvers Waasland-Beveren

  Tielemans-Vardy op de 3e plaats

  De Premier League-ranglijst wordt aangevoerd door Andrew Robertson en Sadio Mané van Liverpool, gevolgd door hun ploegmaats Mo Salah en Roberto Firmino.

   

  De 3e plaats wordt ingenomen door Rode Duivel Youri Tielemans, die zijn ploegmaat Jamie Vardy vlot blijkt te vinden bij Leicester City. Kevin De Bruyne legt samen met zijn Manchester City-ploegmaat Raheem Sterling beslag op de 7e plaats.

   

  In de Serie A vallen ook 2 Rode Duivels op. Napoli-aanvaller Dries Mertens staat samen met de Italiaanse verdediger Giovanni Di Lorenzo verrassend op de 4e plaats. 

   

  De Rode Duivel vertoont ook een opmerkelijk hoge chemie met de Poolse middenvelder Piotr Zielinski. Uit het SciSports-onderzoek blijkt verder dat Romelu Lukaku bij Inter zijn Argentijnse spitsbroeder Lautaro Martinez vlot weet te vinden.