Olympische achtervolgingsdroom spat uiteen: "Toch moeten we trots zijn"

  Jolien D'hoore en co blijven met lege handen achter.

  283 duizendsten van een seconde: dat is het verschil tussen een plaats op de Olympische Spelen en geen ticket voor Tokio. De Belgische achtervolgingsploeg bij de vrouwen is dus niet geslaagd in de olympische missie op de ploegenachtervolging. Het liep fout in de slotkilometer en zo eindigde België net achter concurrent Frankrijk.

  De opdracht van de Belgische vrouwen op de ploegenachtervolging op het WK was duidelijk: voor Frankrijk eindigen in de eindstand en dan was het ticket voor de Olympische Spelen in Tokio binnen. Maar de afwezigheid van vaste waarde Annelies Dom was een domper. 

   

  Haar vervangster, Gilke Croket, moest nog voor halfweg afhaken. Shari Bossuyt, Jolien D'hoore en Lotte Kopecky weerden zich kranig, maar in de slotkilometer braken de extra inspanningen hen zuur op. Het tempo zakte en zo klokte België af na 4'21"700, meer dan een seconde trager dan het Belgische record. 

   

  Het was bang afwachten op de tijd van Frankrijk. De 4 Franse vrouwen zetten zeker niet hun beste prestatie neer, maar doken wel bijna 3 tiende seconde onder de Belgische tijd. Met een evenaring van het Belgische record had België zich dus geplaatst voor Tokio. Nu gaat het laatste ticket naar Frankrijk, dat met de 9e plaats net beter doet dan België.

  Hoe reageert het Belgische kwartet?

  • Jolien D'hoore: "Onze race was niet perfect, maar er zijn altijd schommelingen. Onze tijd is niet slecht, maar het is weer net niet. We hebben er het beste van gemaakt en we kunnen onszelf weinig verwijten. We mogen trots zijn op de 2 jaar die we hebben afgelegd. We hebben grote stappen gezet. Net wel zou supermooi geweest zijn, nu is het een ontgoocheling. Dit is jammer voor het Belgische vrouwenwielrennen, maar 4 jaar geleden zouden we hier zelfs niet aan gedacht hebben. Voor mij stopt dit project wel na Tokio, maar de toekomst ziet er goed uit."
  • Lotte Kopecky: "Je kunt dit makkelijk plaatsen als je 2 of 3 seconden te traag bent, nu is het slechts 3 tienden. Het wil anderzijds wel zeggen dat we onze plaats in Tokio waard zouden geweest zijn."
  • Shari Bossuyt: "Dit is een zure appel. Ik ben voor dit WK ziek geworden, maar ik heb alles gegeven wat ik in mij had. We hebben allemaal ons best gedaan en niemand hoeft zich iets kwalijk te nemen. De Fransen zijn dit seizoen beter geweest en vandaag dus ook. 3 tienden? Als we rapper konden rijden, dan zouden we het ook gedaan hebben."
  • Gilke Croket: "Dit was mijn laatste WK en de Spelen zouden een mooie afsluiter geweest zijn voor de hele ploeg. We konden geschiedenis schrijven, maar dat is niet gelukt. Ik hoop dat er toch nog een vrouwenploeg op de Spelen geraakt. Het ziet er mooi uit voor de toekomst."

  Pieters: "Als je die race gaat analyseren, dan baal je nog meer"

  D'hoore: "3 tienden verschil: dat is hard"

  Bossuyt: "De Fransen waren het hele seizoen beter, en vandaag ook"