Belgische zwemploeg "neemt geen risico's" en keert vroeger terug uit Tenerife

  Ook de sportwereld raakt meer en meer in de greep van het coronavirus. Het Belgische zwemteam, dat op stage is op Tenerife, zit op een steenworp van het beruchte hotel dat in quarantaine is. Zwemcoach Ronald Gaastra en zijn atleten keren vrijdag al terug, vroeger dan gepland.

  Het Belgische zwemteam, met onder meer Pieter Timmers, is momenteel op trainingskamp op Tenerife. Het team bereidt er zich voor op het aankomende EK in Boedapest, dat in mei plaatsvindt.

   

  Tenerife, een doorgaans ideale trainingslocatie tijdens de wintermaanden, is vandaag echter een te mijden plek.

   

  Sinds begin deze week is het eiland in de ban van het coronavirus, nadat dinsdag een hotel in quarantaine was gegaan. Een Italiaanse toerist die er verbleef zou drager zijn van het virus.

  Gaastra: "Als ons hotel ook in quarantaine zou geplaatst worden, is dat een heel groot probleem"

  De Belgische zwemmers verblijven in het hotel vlak naast het afgesloten hotel. Sporza belde met Ronald Gaastra, zwemcoach van het nationale team, om poolshoogte te nemen over de situatie ter plaatse. 


  "We hebben zelf erg weinig informatie", opent Gaastra. "Het enige wat we weten is wat we op websites kunnen lezen. We weten dat er mensen besmet zijn en dat het hotel in quarantaine is."


  De zwemploeg voelt dan ook dat de bezorgdheid in de regio toeneemt. "We merken wel dat er wat onrust is, veel mensen proberen ook het eiland te verlaten. Een Franse zwemploeg die hier ook zit, zal geen risico's nemen en zal morgen naar huis vertrekken", vertelt Gaastra.

  Onder andere Pieter Timmers vertoeft nu op Tenerife.

  "Jasper Aerents zou voor een blessurebehandeling terug naar België moeten. Maar we stellen vast dat het helemaal niet eenvoudig is om die jongen nog op een vliegtuig naar België te krijgen."


  Heerst er dan ook angst in de zwemploeg? "Voor de ziekte hebben we geen angst, maar als ons hotel in quarantaine geplaatst zou worden, dan zou dat wel een heel groot probleem zijn. Dan zouden we twee weken niet kunnen zwemmen en dan valt het EK in mei, een van de laatste plaatsingskansen voor de Spelen,  al nagenoeg in het water."

   

  In ons telefoongesprek vanmiddag gaf Gaastra aan dat de Belgische equipe "de opties zou bekijken voor een vroegere terugkeer naar België". Die komt er ook, zo bevestigt de zwemcoach vanavond op Twitter. Vrijdag keert de selectie terug en niet zondag, zoals oorspronkelijk gepland was.

  Gaastra: "Mochten we 2 weken in quarantaine moeten, dan hebben we een heel groot probleem"