Hoe hard bedreigt het coronavirus de sport? "Dadendrang in tijden van crisis"

  Kan er de komende weken wel gekoerst worden in Italië?

  Het coronavirus slaat wild om zich heen en heeft ook de sportwereld in het vizier. In Italië werden/worden voetbalmatchen uitgesteld en ook de Italiaanse koersklassiekers komen in het gedrang. Viroloog Marc Van Ranst schat in hoe concreet de dreiging voor de sportwereld is.

  "Spelers zullen het virus niet aan elkaar doorgeven"

  De voorbije weken doken geregeld berichten op over sportevenementen die werden afgelast in China, maar ook in Europa houdt het coronavirus nu lelijk huis. Italië is in de ban van het virus en achter steeds meer wedstrijden wordt een vraagteken geplaatst.

   

  Vorig weekend werden competitiewedstrijden in de Serie A uitgesteld, donderdag speelt Inter in de Europa League achter gesloten deuren tegen Loedogorets.

   

  "De spelers zullen het virus niet aan elkaar doorgeven, maar het publiek in een stadion is het probleem", legt viroloog Marc Van Ranst uit.

   

  "Men zit in een stadion en dus niet in een gesloten ruimte, waardoor het risico al kleiner is. Maar wanneer men zich ginds grote zorgen maakt, dan zal men zonder publiek spelen. Een paar weken later kan alles dan weer normaal zijn."

   

  "Als het crisis is, dan krijgen mensen dadendrang. Dan wil men zulke maatregelen nemen. Soms lijkt het spectaculair, soms lijkt het totaal niet nodig."

  Als het crisis is, dan krijgen mensen dadendrang. Dan wil men zulke maatregelen nemen. Soms lijkt het spectaculair, soms lijkt het totaal niet nodig.

  Viroloog Marc Van Ranst

  "Italiaanse koersen? Hangt af van hoe het virus zich gedraagt"

  Niet alleen het voetbal is geïnfecteerd door het coronavirus, ook de wielersport dreigt besmet te geraken. Strade Bianche (7/03), Tirreno-Adriatico (11/03-17/03) en Milaan-Sanremo (21/03) zouden in het water kunnen vallen.

   

  "Dat hangt af van hoe het virus zich de komende weken gedraagt", stelt Marc Van Ranst. "Als het virus in Noord-Italië blijft en als het aantal gevallen niet te fors stijgt, dan is er geen probleem."

   

  "Maar we zien de jongste dagen wel dat het virus zich zuidelijker verplaatst en dan wordt het moeilijker. Gelukkig liggen koersen zoals Sanremo nog een tijdje voor ons uit. Een maand is nog lang."

   

  Vooral Milaan-Sanremo wordt in het gebied met de grootste besmettingsconcentratie gereden.

   

  "Op de fiets krijg je het virus niet, dat is dus niet het probleem. Bij de toeschouwers kan er wel een probleem zijn, maar in de buitenlucht is de concentratie aan viruspartikels toch echt veel kleiner dan bijvoorbeeld in een sporthal."

  Julian Alaphilippe won in 2019 Milaan-Sanremo.

  "Annulatieverzekering van de organisator"

  Zijn dergelijke scenario's ook in ons land denkbaar? "Een massamanifestatie organiseren als er een epidemie in de buurt is, is nooit een goed idee."

   

  "Het evenement afgelasten is een mogelijkheid, maar dat hangt echt af van de lokale situatie op dat moment."

   

  "Ik krijg daar ook vragen uit ons land over, want vaak heeft het te maken met de annulatieverzekering van de organisator."

   

  "Twee dagen voor de manifestatie is het te laat om een beroep te doen op die verzekering. Voor de organisatoren is het een moeilijke en financiële beslissing."