"Voor de anderen moeten de puzzelstukken goed vallen, Van der Poel legt de puzzel zelf"

  Mathieu van der Poel rijdt dit jaar voor het eerst Parijs-Roubaix.

  Vorig seizoen waren Mathieu van der Poel en Wout van Aert nog 2 crossers die het eens op de weg probeerden, dit seizoen vatten ze het voorjaar aan als 2 patrons. Vooral van Van der Poel verwachten Thijs Zonneveld, Michel Wuyts en José De Cauwer veel, vertellen ze in onze podcast De Tribune: Wielervoorjaar.

  Over Van der Poel: "Favoriet in elke koers"

  Mathieu van der Poel proefde vorig jaar voor het eerst van de voorjaarskoersen en won er prompt 3: Dwars door Vlaanderen, de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race. "Vorig jaar mocht alles, maar dat gaat nu niet meer op", zegt Thijs Zonneveld.

   

  "Ik denk niet dat er een voorjaarskoers zal zijn waar Van der Poel start en waar hij niet een van de favorieten zo niet dé topfavoriet is. Ze proberen wel elke keer de verwachtingen te temperen, maar na een jaar zoals vorig jaar is dat ontzettend moeilijk."

   

  Michel Wuyts: "Ik geloof absoluut dat hij nog beter kan dan vorig jaar, want de terreinen die hij nu gekozen heeft, liggen hem nog beter. Hij kan met verve de Ronde op zijn naam schrijven en is nog meer in staat om dat te doen in Roubaix. Hij is daarvoor geschapen."

   

  "Ik ben benieuwd hoe hij het zal aanpakken. Zal hij wachten tot de laatste keer op de Paterberg of op Carrefour de l'Arbre? Of zegt hij al eerder adieu? Ik vrees voor de tegenstanders voor het tweede. Ik denk dat hij het gebrek aan ploegmakkers anders zal oplossen."

   

  "Van der Poel is een van de weinige renners die zelf nog iets kunnen rechtzetten, terwijl het bij anderen moet meezitten. Anderen moeten hopen dat de puzzel goed in elkaar valt, bij Mathieu mogen de puzzelstukken een paar keer door elkaar geschud geworden, hij zal de puzzel zelf wel leggen."

   

  Zal de ploeg van Mathieu van der Poel sterk genoeg zijn?

  Over Wout van Aert: "Al blij zijn als hij 2019 kan herhalen"

  Wout van Aert was in 2019 misschien wel de opvallendste Belg in het voorjaar, maar door een val in de Tour begint hij er deze keer toch met een vraagtekentje achter zich naam aan. "We mogen al tevreden zijn als hij het voorjaar van 2019 kan herhalen", vindt Michel Wuyts.

   

  Thijs Zonneveld: "Hij staat verder dan iedereen had gedacht. Als je op voorhand had gezegd dat hij na het WK veldrijden teleurgesteld zou zijn omdat hij net naast het podium was gevallen, dan hadden we je voor gek verklaard."

   

  "Het is al heel straf wat hij tot nu toe heeft laten zien, maar ik vraag me af of hij zelf wel weet wat hij mag verwachten dit voorjaar", vult José De Cauwer aan.

   

  In vergelijking met Van der Poel kan Van Aert wel rekenen op een goeie ploeg. "Bij Jumbo-Visma zetten ze heel hard in op de rondes, maar stiekem hebben ze een klassieke kern die best wel goed is, met naast Van Aert ook nog onder meer Teunissen en Grøndahl Jansen. Als Van Aert op niveau is, zal zijn ploeg dat ook zijn."

   

  Wout van Aert rijdt in de Omloop zijn eerste wegkoers sinds zijn val in de Tour.

  Over Tim Merlier: "Hij gaat er wel een paar winnen"

  Van der Poel en Van Aert zijn niet langer de enige crossers die zich op de weg wagen. Belgisch kampioen Tim Merlier begint aan zijn eerste volledige voorjaar, in de tricolore trui dan nog.

   

  "Qua stijl heeft hij al meer weg van een wegrenner dan een crosser. Ik vind hem een type-Petacchi", is Wuyts lovend. "Hij heeft een mooi programma, met koersen waar hij kan winnen. En hij gaat er wel een paar winnen, denk ik."

   

  "Qua explosiviteit en snelheid zet ik hem nog een beetje onder de Ewans, Groenewegens en Viviani's", zegt De Cauwer. "Maar Merlier heeft ons al verrast en hij blijft ons verrassen. Hij is geen man voor de Ronde, maar wel voor koersen als Kuurne, Nokere en op termijn Wevelgem."

   

  Zonneveld: "Merlier is op zijn best als het chaotische sprints zijn, zonder treintjes. Zoals hij ook op het BK liet zien."

   

  Tim Merlier won onlangs nog een sprint in Turkije.

  Luister naar de volledige uitzending van De Tribune: Wielervoorjaar

  Download de podcast van De Tribune: Wielervoorjaar