Prijs van Strijdlust, mascotte en "Safety Totems" in E3 Harelbeke

  Vorig jaar won Zdenek Stybar.

  Vandaag werd de 63e editie van de E3 Harelbeke voorgesteld. Naast een bevestiging van de ploegen en het licht gewijzigde parcours, kondigde de organisatie ook enkele nieuwigheden aan. De Prijs van de Strijdlust en een mascotte moeten de wedstrijd opfleuren, terwijl de "Safety Totems" als extra beveiliging voor de renners worden ingevoerd.

  Tijdens de persvoorstelling kwam de organisatie niet enkel naar buiten met een opvallende banner, ze deelde ook de laatste wildcards uit. Die gingen naar de Belgische ploegen Alpecin-Fenix, Sport Vlaanderen-Baloise, Wallonie-Bruxelles en Circus-Wanty Gobert.

   

  Het laatste plekje werd aan het Franse Vital Concept - B&B Hotels geschonken, de ploeg van de Belgen Jonas Van Genechten, Kris Boeckmans en Bert De Backer.

  De parcourswijzigingen van 63e editie zijn eerder beperkt, enkel de Kanarieberg wordt als derde heuvel van de dag opnieuw opgenomen in de omloop.

  Mascotte en Prijs van de Strijdlust

  Verder pakte koersdirecteur Philippe Vermeeren uit met enkele nieuwigheden. Zo worden een Prijs van de Strijdlust en een heuse koersmascotte ingevoerd.

  "Je ziet zulke mascottes steeds meer. We zijn nog op zoek naar een naam en hebben daar een wedstrijd met de regionale televisiezender WTV-Focus aan verbonden."

  "We pakken dit jaar ook uit met een Prijs van de Strijdlust. Via een poll kunnen fans op 60 kilometer van de finish bepalen welke renners zich het meest strijdvaardig toonden", liet Vermeeren weten.

  "Safety Totems" moeten renners extra beschermen

  Ook de veiligheid van de renners krijgt opnieuw veel aandacht in Harelbeke. Een nieuw soort signaalpalen werd geïntroduceerd om de renners voor gevaren te waarschuwen.

   

  "Er worden een vijftigtal palen geïnstalleerd op de omloop, op gevaarlijke punten. De Safety Totems zijn 2,40 meter hoog en 1,20 meter breed, en ze geven naast een licht- ook een geluidssignaal tot wel 90 decibel."