Dirk Van Tichelt strandt snel in Düsseldorf en blesseert zich: "Hoop nog op Tokio"

  Dirk Van Tichelt (archief).

  Het grandslamtoernooi van Düsseldorf is voor Dirk Van Tichelt (-73 kg) op een desillusie uitgedraaid. Na 29 seconden zat zijn eerste kamp er al op. En tot overmaat van ramp liep de 35-jarige bronzen medaille van Rio een sleutelbeenblessure op.

  Van Tichelt was in de eerste ronde vrij en moest in de tweede ronde opboksen tegen de Oekraïner Artem Khomoela. Van Tichelt, nummer 55 van de wereld, kreeg met de nummer 33 een haalbare kaart.

   

  Van Tichelt was heel geconcentreerd en kon een eerste uchi mata ontwijken, maar een derde poging was wel meteen de goeie voor zijn tegenstander: waza-ari voor Khomoela, die er meteen ook in slaagde om onze landgenoot in een onwrikbare houdgreep te klemmen. Over en uit voor Van Tichelt na amper 29 seconden.

   

  Zwaar ontgoocheld beende Van Tichelt weg. Hij beseft dat een vierde opeenvolgende deelname aan de Spelen verder weg lijkt dan ooit en dat ondanks het harde werk op training.

  "Hoop nog op Tokio"

  Een uur na de kamp pas was Van Tichelt klaar om uitleg te geven. Hij deed dat met veel pijn aan het rechtersleutelbeen: "De Grand Prix van Rabat begin maart zal wellicht in het water vallen. Maandag moet medisch onderzoek uitwijzen hoe erg de blessure is."

   

  Voor het verlies had Van Tichelt geen verklaring: "Tijdens de opwarming liep het als een trein: zowel links als rechts kwamen de bewegingen als vanzelf. Ik kwam zeer gefocust de mat op en toch laat ik mij verrassen."

   

  "Vroeger zou mij dat nooit overkomen zijn. Maar nu lijkt er een soort rem te staan op mijn spontane reacties. Ik hoop dat daar snel verandering in komt. De hoop op Tokio heb ik nog niet verloren."