Maxim De Cuyper, het nieuwe Brugse goudklompje? "Dit schept verwachtingen"

  Maxim De Cuyper had geen plankenkoorts tegen Manchester United.

  De surprise van de chef was hij gisteren: Philippe Clement liet Maxim De Cuyper donderdagavond debuteren bij het A-elftal van Club Brugge. Het werd een debuutmatch om niet snel te vergeten, nota bene tegen Manchester United. Sporza-reporter Eddy Demarez zag langs de lijn hoe de West-Vlaamse krullenbol niet ontgoochelde.

  "Een pluim voor Clement"

  Philippe Clement weet zijn momenten wel te kiezen: Charles De Ketelaere (18) werd in de Champions League tegen PSG voor het eerst in het Brugse elftal gedropt, Maxim De Cuyper (19) mocht zijn eerste minuten verzamelen tegen Manchester United in de Europa League.

   

  "De Cuyper zat vanaf de eerste minuut in de match", stelde Eddy Demarez gisteren in Jan Breydel vast. "Hij had al enkele oefenmatchen gespeeld en traint al een tijdje met de A-kern, maar het is opmerkelijk dat hij uitgerekend gisteren zijn debuut maakte."

   

  "Het zou logischer zijn als je in de beker start of in de competitie tegen een mindere ploeg, maar net als De Ketelaere debuteerde hij in een Europese topmatch."

   

  "Ik geef een pluim aan Clement dat hij kan inschatten dat De Cuyper dat in zich heeft en dat hij de jongeling daar ook nog eens van kan overtuigen. De coach neemt de druk weg en kan dat goed overbrengen."

  "Hij heeft meteen enkele stappen kunnen overslaan"

  Wat zijn de belangrijkste kwaliteiten van Maxim De Cuyper? "Hij heeft een hele goeie linkse voet, is technisch sterk en ziet het spelletje. Zijn passing vooruit is goed. Hij gaf balletjes tussendoor en heeft een goeie voorzet en vrijschop."

   

  "Zijn loopvermogen viel ook op. Hij speelde zo'n 70 minuten mee in een match waarin het tempo toch 5 keer hoger lag dan bij de beloften. Hij heeft meteen enkele stappen kunnen overslaan."

   

  "Dat hij niet zenuwachtig oogde? Als hij al nerveus was, dan kon je het niet op hem aflezen."

   

  "Er is wel één minpunt met dat tegendoelpunt. Die inworp, dat heeft te maken met ervaring, weten dat je in zo'n situatie niet naar achteren moet gooien. Ik leg de verantwoordelijkheid voor 30 procent bij hem en 70 procent bij Mechele. Het is jammer: anders was zijn 6 uit de krant een 8 geweest."

  "De vraag is: blijft het duren?"

  De vergelijking met Charles De Ketelaere ligt voor de hand. "Maar het is een ander type", zegt Eddy Demarez.

   

  "De Ketelaere is groter en sterker, De Cuyper is frèler, heeft zijn lichaam nog niet mee en moet body kweken. Vergelijk hem met KVM-middenvelder Aster Vranckx, ook nog maar 17 jaar. Dat is echt een costaud."

   

  "Hij zal niet snel de dribbels van De Ketelaere doen, maar hij kan de bal neerleggen waar de bal moet zijn."

   

  "Het is natuurlijk fijn om vast te stellen dat twee jonge gasten in één seizoen kunnen komen piepen bij Club. De vraag is natuurlijk: blijft het duren? Blijven ze kansen krijgen? Ik heb het gevoel dat Clement hen die wel zal geven, maar ze moeten blijven presteren en progessie blijven maken."

   

  "Thibault Vlietinck werd vorig seizoen ook voor de leeuwen gegooid tegen Dortmund, maar is nu grotendeels uit beeld verdwenen. En zo zijn er in het verleden nog geweest, denk maar aan Nikola Storm, Sander Coopman en Tuur Dierckx."

  Hij zal niet snel de dribbels van De Ketelaere doen, maar hij kan de bal neerleggen waar de bal moet zijn.

  Eddy Demarez over Maxim De Cuyper

  "De vaste namen zullen dit weekend wel spelen"

  Wat met de competitiematch van zondag? Zal Maxim De Cuyper opnieuw zijn kans krijgen tegen Charleroi?

   

  Eddy Demarez: "Dat denk ik niet. Gisteren zaten Vormer, De Ketelaere en Schrijvers op de bank. Clement heeft veel spelers rust gegeven, maar de vaste namen zullen dit weekend wel opnieuw spelen."

   

  "De Cuyper heeft alleszins krediet verworven bij de trainer en de supporters. Als je het bij je debuut meteen goed doet, dan is alles fantastisch. Die eerste match schept verwachtingen. Maar over 10 weken kan het al anders zijn."

  Bekijk een samenvatting van Club Brugge-Manchester United