Boudeweel: "Club van voor nieuwjaar had United veel meer pijn kunnen doen"

  Club Brugge bleef achter met gemengde gevoelens.

  Club Brugge en AA Gent mogen nog dromen van een stunt in de Europa League, maar toch bleef er wat ontgoocheling hangen bij commentator Tom Boudeweel. "Is het verkeerd om meer te verwachten van een 1/16e finale in de Europa League?", tweette hij. 

  "Ik stelde me vooral vragen over het niveau van de match van Club Brugge-Manchester United", zegt Boudeweel. "Bij de Europa League mag je de lat toch wat hoger leggen dan in de Jupiler Pro League."

   

  "De Champions League is nog wat stappen hoger dan de Europa League, maar het verschil met de wedstrijden van dinsdag en woensdag was toch groot: qua beleving, intensiteit, balbehandeling, spelkwaliteit... Bij Europees voetbal mag je toch bepaalde verwachtingen hebben."

   

  "Het begin van de wedstrijd van Club kon nog bekoren, maar in de tweede helft vroeg ik me regelmatig af waar ik naar zat te kijken. De basisprincipes van het voetbal ontbraken: balcontrole, inspeelpass, een actie maken, het positiespel..."

  "Het voetbal van Club Brugge is momenteel niet goed"

  "Manchester United zit momenteel niet in een goede periode. Het staat wel nog altijd in de top 6 in de Premier League, maar de kwaliteit liet soms te wensen over. United heeft een eigen stijl van controle en speelt geen snel voetbal in balbezit. Maar ik verwacht als een neutrale voetballiefhebber iets meer. Pas na de inbreng van Fred en Bruno Fernandes werd het Engelse spel frivoler en had Club het veel moeilijker."

   

  "Ook van Club Brugge had ik meer verwacht. Voor nieuwjaar, zeker in de beginmaanden, was Club Brugge heel indrukwekkend. Dat heb ik niet meer gezien na nieuwjaar. In Brugge maken ze zich geen zorgen, maar het voetbal is op dit moment echt niet goed."

  Pas na de inbreng van Fred en Bruno Fernandes bij Manchester United werd het Engelse spel frivoler en had Club het veel moeilijker.

  "Ik ben al even op zoek naar verklaringen. Is het omdat de wedstrijdbeslissers een moeilijke periode hebben? Diatta is geblesseerd aan zijn adductoren. Dennis was de eerste twintig minuten van de wedstrijd eindelijk nog eens de spits van de gloriedagen, maar na de rust was het weer het dubbeltje aan de andere kant. Je weet nooit wat je eraan hebt. Ook Vanaken is veel minder na nieuwjaar. En de echte spitsen - Okereke en Krmencik - scoren niet"


  "Manchester United blijft natuurlijk Manchester United. Ze hebben de wedstrijd doodgemaakt met traag balbezit en rekenden op hun flitsen. Maar ik denk dat het Club Brugge van in de beginmaanden dit United veel meer pijn had kunnen doen."

  "Met 1-1 was Gent een grote stap verder"

  Gent verliet Rome met een kleine nederlaag. "AA Gent is gegroeid in de loop van de competitie", zegt Boudeweel. "De term "beste voetbal van België" is geleidelijk aan verschoven van Club naar Gent. En daar heb je wel afwerkers: de statistieken van Depoitre, Jaremtsjoek en David zijn indrukwekkend."

   

  "Net daarom was het gisteren een gemiste kans voor Gent. Ze kwamen vaak in een 3-tegen-2-situatie, en dan moet je toch wat kansen afdwingen. In België lukt het Gent wel om in drie of vier passes iemand in scoringspositie te brengen, maar dat was gisteren een probleem."

   

  "Daar zullen ze volgende week wel nog eens aan terugdenken. Als je met 1-1 naar huis kunt gaan - zeker naar de Ghelamco Arena waar je al elke wedstrijd hebt gescoord - dan ben je een stap verder. Nu hebben ze twee moeilijke opdrachten: de nul op het bord houden en scoren."

  "Ik denk dat er kansen zijn voor Club en Gent om door te stoten"

  Wat moeten we nu denken van het niveau van de Belgische competitie? "Ik denk dat Manchester United en AS Roma hebben getoond dat ze niet in hun beste periode zitten. Als ze hadden gehoopt om snel eens uit te pakken tegen Club Brugge en Gent, kwamen ze bedrogen uit."

   

  "Ik denk dat er toch kansen zijn voor de Belgische ploegen om door te stoten. Mijn verwachtingen liggen misschien te hoog, maar het zijn de twee beste teams van België die terecht al veel goede commentaren hebben gekregen. Vandaar mijn ontgoocheling."

  Tom Boudeweel