Belgian Lions treffen straks grootmacht Litouwen: "Kans om te leren"

  Jonathan Tabu is een van de gevestigde waarden bij de Belgian Lions.

  De Belgische mannen beginnen vanavond aan hun EK-kwalificatiecampagne. In een wedstrijd die live te zien is bij Sporza nemen de Belgische basketbalmannen het op tegen grootmacht Litouwen. "Het doel is om het EK te halen", zegt bondscoach Dario Gjergja.

  De Belgian Lions zit in de EK-voorronde in een poule met Denemarken, Litouwen en Tsjechië. Denemarken is op papier het zwakste land en als de Lions erin slagen om de Denen achter zich te houden, volstaat dat om naar het EK te gaan. Maar de eerste opdracht wacht vrijdagavond in Bergen, met het sterke Litouwen.

   

  "Litouwen heeft veel ervaring. Ze hebben een nieuwe coach en waarschijnlijk ook een nieuw systeem. Voor ons is deze wedstrijd een kans om te leren. We zullen ons best doen. Tegen wie we winnen in onze poule is niet belangrijk, zo lang we maar naar het EK gaan. Dat is ons doel", zegt de bondscoach.

   

  Kan het succes van de Belgian Cats ook de mannen inspireren? "Bij de mannen is het wel veel moeilijker om op de Olympische Spelen te geraken. We hebben meer spelers nodig van EuroLeague-niveau. We moeten eerst al eens proberen om op een WK te geraken. Als iedereen er is en met een goeie voorbereiding hebben we misschien een kans, als we allemaal in hetzelfde bootje zitten en de wind in de zeilen hebben."

  We moeten proberen om mee te surfen op de golf van het succes van de Belgian Cats.

  Jacques Stas

  Ook assistent-coach Jacques Stas wil niet vergelijken met de Cats. "Maar we moeten wel proberen om mee te surfen op de golf van hun succes. Wat zij gedaan hebben, is fantastisch en met Emma Meesseman hebben ze echt een ongelooflijke speelster. Wij hebben dat niet, dus moeten we proberen een ploeg te vormen", zegt Stas.

   

  Forward Jean-Marc Mwema bekijkt het stap per stap. "Laten we eerst beginnen met het EK en dan pas voortdenken. Er is wel veel talent, maar het teamspel primeert. Als we dat op niveau kunnen brengen, dan kunnen we stilaan gaan wedijveren met de grote landen in Europa."

  Kijk vanavond om 20.30u naar België - Litouwen

  • Livestream op sporza.be
  • Live op het kanaal van Ketnet

  Gjergja: "Leren tegen Litouwen"

  Mwema: "Ambitieus en gemotiveerd"

  Stas: "Twee generaties laten samenwerken"