Halen de Belgian Lions voor de vijfde opeenvolgende keer het EK? "De honger is groot"

  Bondscoach Gjergja zet zijn spelers op scherp tijdens een time-out.

  De Belgian Lions beginnen morgen tegen Litouwen aan hun EK-kwalificatiecampagne die hen voor de vijfde opeenvolgende keer op het EK basketbal moet brengen. Kris Meertens schat de kansen van de Belgen in.

  "Nieuwsgierigheid bij pers en publiek"

  De spelers ogen gretig op training in de Mons Arena en willen zich bewijzen voor hun “nieuwe” bondscoach Dario Gjergia. De 44-jarige Kroatische coach van landskampioen Oostende nam in de zomer van 2018 de fakkel over van Eddy Casteels.

   

  In de pré-kwalificaties voor het EK van 2021 won Gjergia met de Lions de vier wedstrijden in de groep. Maar met Portugal en IJsland als tegenstanders, werd ook niet anders verwacht.

   

  Dus eigenlijk is het al van juni 2018 geleden, met de laatste wedstrijd van het WK- kwalificatietoernooi tegen Bosnië (winst met 79-77), dat de Lions een interland met flinke inzet hebben gespeeld. 

   

  Daarom ook is de honger bij de spelers en de nieuwsgierigheid bij pers en publiek groot voor deze EK-campagne.  Om het EK van 2021 te halen, moeten de Lions minstens derde worden in een groep van vier. Litouwen is de groepsfavoriet, België zou in theorie met Tjechië moeten strijden voor plaats twee en Denemarken is het zwakke broertje.

  Het is al van juni 2018 geleden dat de Belgian Lions een interland met flinke inzet hebben gespeeld.

  Kris Meertens

  "Nog genoeg kwaliteit"

  De Lions moeten het in hun eerste luik van wedstrijden doen zonder de geblesseerden Sam Van Rossom, Jean Salumu, Hans Van Wijn en Manu Lecomte en ook zonder center Ismaël Bako, die in de Euroleague moet aantreden. 


  Een flinke aderlating dus, maar met de starters Tabu, Serron, Mwema, Gillet en Tumba en invallers zoals Boukichou, Obasohan en Kesteloot kunnen ze nog genoeg kwaliteit op het parket brengen om morgen Litouwen stevig weerwerk te geven en maandag te winnen in Denemarken.


  Litouwen is een basketbalgrootmacht, die op de EK’s van 2013 en 2015 telkens zilver won. Ook zonder zijn NBA-sterren Jonas Valanciunas (Memphis Grizzlies) en Domantas Sabonis (Indiana Pacers) en een vijftal Euroleague-spelers kan het een indrukwekkende ploeg opstellen. Winnen in Bergen zou dus een echte stunt zijn voor de Lions en een vroege boost geven naar een nieuwe EK-kwalificatie. 

  Kris Meertens

  De wedstrijd van de Belgian Lions is morgen live te zien op alle kanalen van Sporza. De uitzending begint om 20.25u op Ketnet en in onze livestream. Volg België-Litouwen op deze pagina.

  Programma Belgian Lions
  België Litouwen 21/02
  Denemarken België 24/02
  Tsjechië België 26/11
  Litouwen België 29/11
  België Denemarken 19/02/2021
  België Tsjechië 22/02/2021
  Stand in groep C
      M W-V +/- PTN
  1. België 0 0-0 0 0
  2. Denemarken 0 0-0 0 0
  3. Litouwen 0 0-0 0 0
  4. Tsjechië 0 0-0 0 0
  Stand in groep C
      M W-V +/- PTN
  1. België 0 0-0 0 0
  2. Denemarken 0 0-0 0 0
  3. Litouwen 0 0-0 0 0
  4. Tsjechië 0 0-0 0 0

  Tsjechië is als co-organisator al zeker van een plaats op het Europees Kampioenschap. Naast Tsjechië stoten in de groep nog twee landen door naar het EK.