Olympische voorbereiding Van Zandweghe verstoord door blessure: "Mentaal even lastig"

  Niels van Zandweghe trekt samen met Tim Brys naar de Spelen in Tokio in de lichte dubbeltwee.

  Roeier Niels Van Zandweghe heeft in de voorbereiding op de Olympische Spelen een ribblessure opgelopen. Dat vertelde hij aan Sporza-reporter Gert Gommé op stage in het Italiaanse Varese: "Het is mentaal even lastig, maar panikeren doe ik zeker niet."

  Van Zandweghe sleept de blessure al enkele maanden met zich mee: "Het is begonnen met pijn in mijn knie, maar onderzoek wees uit dat er ook iets mis is met mijn ribben", vertelde de 23-jarige roeier.

  "Even leek het beter te gaan, ik heb zelfs twee weken goed kunnen trainen in de boot, maar met die stormen is het opnieuw verslechterd. Nu lig ik weer in de lappenmand."

   

  De Belgische roeiploeg bereidt zich in Varese rustig voor op de Spelen in Tokio. Terwijl de anderen op het water trainen, beperkt Van Zandweghe zich nu veelal tot fietsen om

  de conditie enigszins vast te houden.
   

  "Mentaal heb ik het even moeilijk. Ik zie hier al die mannen bezig op stage, mijn geest wil meedoen, maar mijn lichaam zegt "njet"." 

  Voorlopig geen paniek

  Ondanks het letsel maakt de jonge Belg zich niet ongerust over zijn olympische deelname: "Heel wat andere ploegen moeten al pieken in april of mei om zich nog te plaatsen. Die druk hebben wij nu niet."

  Het duo Van Zandweghe-Brys plaatste zich vorige zomer al voor Tokio op de  lichte dubbeltwee. "De blessure kan dus rustig helen. Voorlopig geen paniek, de Spelen zijn niet in gevaar."

   

  "Ik hoop wel snel weer voluit te kunnen trainen. Dat is belangrijk om ons ritme op te krikken. Ook aan de techniek zijn we nog aan het schaven. De voorbije winter hebben we al veel progressie geboekt: de testen vertellen dat we deze winter fysiek sterker waren dan vorig jaar."

  Wij hebben geen druk meer om ons te plaatsen voor de Spelen. De blessure kan rustig genezen.

  Niels Van Zandweghe

  "Goud is niet onmogelijk"

  Tim Brys, het maatje van Van Zandweghe in de lichte dubbeltwee, laat weten dat het duo de eerste Wereldbekerwedstrijd van het jaar laat varen, maar dat de regatta van Gent wel op het programma staat.

   

  Brys: "Het traject loopt na Gent dan via de Wereldbeker van Varese naar het EK en de Wereldbeker van Luzern. Dat moeten referentiewedstrijden worden."

   

  Wat is de droom in Tokio voor de 2 Belgen? "Alles kan, ook goud. Een finaleplaats zou al mooi zijn, maar het ligt allemaal zo dicht bij elkaar bij de lichtgewichten dat in zo’n finale alles kan. Zelfs de eerste plaats."