De hemel klaart op voor Jakob Fuglsang in de Ruta del Sol

  Fuglsang schreeuwt het uit na zijn zege op de openingsdag.

  Jakob Fuglsang (34) heeft zijn start van het seizoen niet gemist. De Deen was vandaag de beste in de openingsrit van de Ruta del Sol, zijn eerste competitiedag van 2020. Fuglsang was in een lastige finale sterker dan Mikel Landa (Bahrein-McLaren). Voor de Astana-klimmer is deze zege een opsteker na enkele woelige weken. 

  Bekijk de ontknoping:

  Teuns onderstreept nog eens goeie vorm met 3e plaats

  Jakob Fuglsang kwam de voorbije weken in een storm terecht na een uitgelekt rapport. Daarin zou de band tussen Fuglsang en zijn Astana-ploeg met de omstreden dopingdokter Michele Ferrari blootgelegd worden, maar Fuglsang werd uiteindelijk witgewassen. 

   

  De Deen sneed vandaag in Andalusië zijn seizoen aan en antwoordde met de pedalen. In een lastige openingsrit, met een col van 1e categorie in de finale, verkochten titelverdediger Fuglsang en vluchtgezel Mikel Landa de concurrentie een forse dreun.
   

  Landa, die ook al voor zijn eerste werkdag van 2020 tekende, kon Fugslang volgen, maar in de finale was de Spanjaard niet opgewassen tegen de explosieve Deen.

   

  In de slotkilometer die deed denken aan de klim naar de Piazza del Campo in Siena (Strade Bianche) was Fuglsang duidelijk de sterkste. Landa beperkte de schade tot enkele seconden, ploegmakker Dylan Teuns klom naar de 3e stek.

   

  Na één dag is het slagveld in de Spaanse rittenkoers alleszins bijzonder groot. Ook de Belgen van Lotto-Soudal stonden overigens meer dan hun mannetje: Kobe Goossens kleurde de vlucht van de dag, Harm Vanhoucke finishte 9e en Sander Armée werd 12e.

  Uitslag en stand na rit 1:
  1. Jakob Fuglsang (Den) 174 km in 4u41'08"
  2. Mikel Landa (Spa) op 6"
  3. Dylan Teuns 25"
  4. Jack Haig (Aus) 27"
  5. Pello Bilbao (Spa) z.t.
  6. Ion Izagirre (Spa) 30"
  7. Chris Harper (Aus) 54"
  8. David De la Cruz (Spa) 1'03"
  9. Harm Vanhoucke z.t.
  10. Ruben Fernandez (Spa) 1'07"
  Rittenschema Ruta del Sol
          winnaar leider
  rit 1 19/2 Alhaurin de la Torre - Grazalema 174 km Fuglsang Fuglsang
  rit 2 20/2 Siviglia - Iznajar 198 km Serrano Fuglsang
  rit 3 21/2 Jaen - Ubeda 177 km Fuglsang Fuglsang
  rit 4 22/2 Villaneuva Mesia - Granada 125 km Haig Fuglsang
  rit 5 23/2 Mijas - Mijas (tijdrit) 13 km Teuns Fuglsang