Rudi Diels over sprintende Haaland: "Geen appels met peren vergelijken"

  Erling Haaland blijft verbazen.

  Sky Italia berekende dat voetbalsensatie Erling Haaland gisterenavond een sprintje trok van 60 meter in 6"64. Een indrukwekkende chrono. "Maar de grote vraag is natuurlijk hoe ze die tijd gemeten hebben", nuanceert sprintcoach Rudi Diels.

  De 19-jarige Erling Haaland speelt sinds zijn transfer de pannen van het dak bij Borussia Dortmund. Ook gisterenavond in de Champions League. 

  Tijdens de match tegen PSG scoorde Haaland niet alleen 2 keer, de Noor pakte ook uit met een indrukwekkende versnelling. Volgens Sky Italia liep Haaland 60 meter in 6"64. Het wereldrecord op die afstand is 6"34, gelopen door de Amerikaan Christian Coleman.

   

  "Maar het is heel gevaarlijk om uitspraken te doen over de tijd van Haaland", zegt sprintcoach Rudi Diels. "Hoe hebben ze die tijd gemeten? Welke referentiepunten gebruiken ze? Is het elektronisch gemeten? Haaland is ook niet voortdurend in beeld. Liep hij in een rechte lijn?"

   

  "Er zullen dus meetfouten zijn. Op training meten we ook soms de tijd, maar dat is helemaal anders dan tijdens de wedstrijd. We mogen geen appels met peren vergelijken."

   

  Er zijn nog andere factoren waar we rekening mee moeten houden. "Haaland zit niet in een startblok en moet niet reageren op geluid. De chrono wordt ingeduwd wanneer Haaland al in beweging is."

  "Haaland speelt zijn versnellingsvermogen heel goed uit"

  Diels ziet wel een goede sprinter in Haaland. "Wat me opvalt is dat Haaland zijn versnellingsvermogen heel goed uitspeelt. Haaland is groot en kan dus grote stappen zetten. Daar koppelt hij een hoge pasfrequentie aan."

   

  "Als we bij die tijd van 6"64 nog enkele tienden van een seconde bijtellen, dan komt Haaland nog altijd op een tijd van 7 seconden uit. Met zo'n chrono zou hij niet misstaan op het BK indoor van vorig weekend."

  Energy Lab berekende dat Haaland een topsnelheid behaalde van 37,5 km/u

  Bekijk de sprint van Haaland