De Witte over tv-deal Pro League: "Akkoord gegaan uit solidariteit"

  De Witte ziet ook Antwerp nog bijdraaien: "Tot het laatste moment kunnen we een oplossing verwachten".

  AA Gent staat vanavond voor de belangrijke Europese wedstrijd tegen AS Roma. Maar in de schaduw van die wedstrijd speelde de club ook nog een opvallende rol in de onderhandelingen om de nieuwe tv-contracten van de Pro League. Gent was tegen het voorstel, maar keerde zijn kar. "We wilden het niet tot op de spits drijven", zegt voorzitter Ivan De Witte. 

  Door de verplaasting van AA Gent naar Rome zal Ivan De Witte, voormalig voorzitter van de Pro League, niet bij de volgende algemene vergadering zijn. "Die onderhandelingen laat ik nu vooral aan onze CEO, Michel Louwagie", vertelt De Witte aan Sporza.

   

  "We hebben deze week wel een belangrijke vergadering gehad en daar was ik wel bij. Vorige week hebben we nog tegengestemd, maar na overtuiging door de mensen van
  de Pro League én omdat we het niet tot op de spits wilden drijven, hebben we besloten
  ons aan te sluiten bij de rest. Dit was ook vanuit onze zin voor solidariteit."

  "Gesprek met leiding Pro League heeft ons overtuigd"

  AA Gent stemde samen met Antwerp aanvankelijk dus tegen het voorstel, maar recent besloot de club toch mee in de deal te stappen. "Aanvankelijk hebben we tegengestemd. Daar hadden we een drietal  redenen voor."


  "We waren ten eerste ontevreden over het verschil in prijs over de exclusieve en de niet-exclusieve rechten, waar naar onze mening de exclusieve-rechten niet voldoende gewaardeerd waren. Ten tweede waren we niet tevreden met de garantieregeling en ten derde waren we ook niet overtuigd over de kwaliteit van de uitzending."


  "In een gesprek met de leiding van de Pro League heeft men ons overtuigd dat we over die laatste twee punten toch voldoende zekerheid zouden krijgen. Ook heeft men gezegd dat het beperkte bod voor de exclusieve rechten zou opgevuld worden door content die aan elke club zou gegeven worden, zodanig dat de clubs niet zouden geconfronteerd worden met één, twee of drie focuswedstrijden. Daar hadden we wel oren naar."

  Michel Louwagie en Ivan De Witte raakten alsnog overtuigd van het voorstel.

  Over Antwerp: "We kunnen tot het laatste moment een oplossing verwachten"

  Met Gent erbij hebben 23 van de 24 profclubs zich geschikt naar het voorstel rond de tv-contracten. Enkel Antwerp sputtert nog tegen. Denkt De Witte dat het alsnog zal lukken om alle neuzen in de dezelfde richting te krijgen?

   

  “Het wordt een dubbeltje op zijn kant. Wij gingen aanvankelijk niet akkoord omwille van de bovengenoemde redenen. Bij Antwerp zijn ze niet akkoord omwille van de verdeelsleutel, dat zijn dus twee verschillende standpunten."

   

  "Ik ben ook voorzitter geweest van de Pro League en heb tweemaal zo’n situatie meegemaakt. Ik herinner me hoe Standard de vorige keer ook pas twee uur voor de finale algemene vergadering zijn kar heeft gekeerd. Dus we kunnen tot de laatste
  moment nog wel een oplossing verwachten.”

   

  “De financiële factor ligt uiteraard gevoelig, maar misschien zijn er nog andere elementen die een rol kunnen spelen. Ik ken Paul Gheysens en Luciano D’Onofrio als harde onderhandelaars, maar aan het einde van de rit zie ik ze nog wel mee in de boot stappen.”

  Over format Pro League: "Geen ruimte voor 16 profclubs"

  Met de zware financiële problemen van Lokeren dreigt er binnenkort misschien een profclub te verdwijnen. Hoelang zal het format van 24 profclubs in België nog overeind blijven?

   

  “Op dat vlak is mijn standpunt al lang gekend. België is niet groot genoeg voor 24 profclubs. Ik denk dat 16 al een groot aantal is als we het hebben over profclubs die structureel sterk genoeg zijn om een profcompetitie te voeren. Ik denk dat een 1A met 14 clubs en een 1B met 10 clubs al een zinniger format zou zijn. 

  Kijk vanavond naar AA Gent in de Europa League:

  1/16e finales (heen)

  einde
  10