KBVB kan gele kaarten na protest tegen racisme kwijtschelden

  Ilaimaharitra kreeg een gele kaart na protest.

  Voetballers die in de toekomst nog een gele kaart krijgen omdat ze reageren op racisme, kunnen vanaf volgende maand rekenen op de goede wil van de KBVB om die kaart kwijt te schelden. De Hoge Raad van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft die nieuwe regel vorige week goedgekeurd.

  Begin november kreeg Charleroi-speler Marco Ilaimaharitra in de competitiewedstrijd tegen KV Mechelen racistische opmerkingen naar zijn hoofd geslingerd. De supporter zou ook een Hitlergroet hebben gebracht. Ilaimaharitra kaartte het racisme aan bij de assistent-scheidsrechter, maar kreeg op de koop toe een gele kaart wegens protest van ref Lardot.

   

  Ilaimaharitra droop na de match in tranen af, maar was door de gele kaart wel geschorst op de volgende speeldag. Dat zou in de toekomst verholpen kunnen worden. Vanaf 1 maart kan het Professional Refereeing Department van de KBVB beslissen om zo'n gele kaart, voortvloeiend uit een reactie op verbaal of non-verbaal racisme, te schrappen.

   

  Dat moet gebeuren de eerste werkdag volgend op de wedstrijd en na consultatie van de scheidsrechter in kwestie. De kwijtschelding kan alleen als er unanimiteit heerst. Tegen zo'n beslissing is geen verhaal mogelijk.