Filip Joos: "Het ideale moment voor Gent om Roma te bekampen"

  De spelers van Roma zitten met de handen in het haar.

  AA Gent treedt vanavond in actie in de 1/16e finales van de Europa League. Tegenstander AS Roma heeft al weken geen match meer gewonnen. "De ploeg zit in een hele grote dip", weet onze commentator en calciokenner Filip Joos.

  "Zoveel droefenis bij Roma"

  Filip Joos zit vanavond in het olympisch stadion van Roma. Onze commentator ziet kansen voor AA Gent.

   

  "Ze mogen zich zeker niet ingraven, maar dat zal ook niet gebeuren, want dat kunnen ze gewoonweg niet. Neen, als ze op z'n Gents voetballen, zullen ze zeker kansen creëren", weet hij.

   

  "Dit moet het ideale moment zijn voor AA Gent om Roma te bekampen", blikt Joos vooruit naar de Europa League-match. "De ploeg zit in een hele grote dip, er zit momenteel zoveel droefenis in het team."

   

  "De belangrijkste spelers zijn afwezig. Diawara was echt heel goed aan het spelen op het middenveld, hij fungeerde als filter voor de defensie. En voor hem had je Zaniolo, die het verschil maakte met zijn kracht en zijn klasse. Die zijn er vanavond niet bij tegen Gent."


  "De twijfel regeert bij Roma", gaat Joos voort. "De coach schudt voortdurend de ploeg door mekaar. Zijn ploeg is op dit moment enorm afhankelijk van Dzeko, de spits moet Roma draaiende houden."

   

  "Vorig weekend kwam het team 0-1 voor op het terrein van Atalanta (geëindigd op 2-1, red) en toch was er geen supporter die geloofde in een zege. AA Gent moet zorgen dat ze niet de remonte van Roma op gang trekken."

  AA Gent mag zich zeker niet ingraven, maar dat zal ook niet gebeuren, want dat kunnen ze gewoonweg niet. Neen, als ze op z'n Gents voetballen, zullen ze zeker kansen creëren.

  Filip Joos

  Amadou Diawara, de filter voor de defensie, is er vanavond niet bij.

  Ook Nicolo Zaniolo vertoeft in de ziekenboeg.

  Aanvaller Edin Dzeko (ex-Manchester City) moet Roma draaiende houden.

  "Nieuwe voorzitter in Dunkirk gespot"

  Een zege van AA Gent is dus niet uitgesloten. "Op dit moment kan alles in Rome", oppert Filip Joos.

   

  "De radiozenders zijn er helemaal losgeslagen. De club staat op het punt om opnieuw overgenomen te worden door een Amerikaan: de steenrijke zakenman Dan Friedkin. Die man verzamelt Spitfires, een jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. In de film Dunkirk vliegt hij er zelfs mee."


  "Die wordt nu voorzitter, fantastisch vind ik dat. Zulke dingen horen er allemaal bij in Rome",  lacht onze commentator, die nog een verhaal opdiept.


  "De technisch directeur heeft onlangs iedereen uitgekafferd toen hij 3 jonge aanwinsten voorstelde. Roma zit dus echt in een soort vacuüm."

  "Eigenaar kan zich niet meer vertonen"

  Ondertussen presteert stadsrivaal Lazio stukken beter dan Roma. Samen met Juventus en Inter strijdt het team om de scudetto, het kampioenschap.


  "En dat steekt", weet Filip Joos. "Roma heeft niet zoveel uitgegeven als Inter, maar wel beduidend meer dan Lazio. Daar hebben ze de club afgeslankt, bij Roma weegt nog altijd de logge structuur. Daar moeten ze dringend verandering in brengen."

   

  "En de Amerikaanse eigenaar Pallotta kan zich niet meer vertonen in Rome. De supporters zien in hem de schuldige van de deromanisatie van de club. Het is Pallotta die Totti, Florenzi en De Rossi heeft laten gaan. Enkel Pellegrini is nog een echte Romein, maar die is dan weer niet meer vooruit te branden sinds de winterstop."

  Roma-eigenaar James Pallotta in betere tijden.

  1/16e finales UEFA Europa League

  einde
  10

  Volg de Europese wedstrijd vanavond op Canvas, op Radio 1 en in de Sporza-apps.