Bervoet: "Eleven Sports is de schorpioen op de rug van Telenet en Proximus"

  Eleven Sports haalde het voetbalcontract binnen voor de komende 5 jaar. Maar wat betekent dat voor u? Journalisten Stef Wijnants (Sporza) en Dries Bervoet (De Tijd) proberen enkele zaken op te helderen. 

  Niet Telenet of Proximus, maar wel Eleven Sports haalde op 12 februari het Jupiler Pro League tv-contract binnen voor de komende 5 jaar. Verrassend? "Niet helemaal", vindt Dries Bervoet van De Tijd. 

   

  "De clubs verklaarden dat het bod van Eleven Sports veel moderner is. En dat heeft te maken met de verschuiving van lineaire tv naar online media, apps en streaming. Eleven Sports heeft een zakenmodel dat gericht is op die nieuwe tv-wereld. Heel digitaal, heel online."

   

  "Het bedrijf wil ook experimenteren en zelf productie doen. Recent maakten ze de mini-documentaire over La Masia, de jeugdacademie van Barcelona, die ze verkocht kregen aan La Liga. Ook hier bieden ze de clubs nieuwe dingen die ze dan verspreiden op sociale media."

  Hoeveel zijn Telenet en Proximus bereid om te betalen aan Eleven Sports?

  "Toch heeft Eleven Sports de grote providers Telenet en Proximus nog altijd nodig. Zij bieden nog altijd het platform en de kanalen waarop Eleven Sports kan uitzenden."

   

  Stef Wijnants: "Eleven Sports heeft die kanalen bij de grote providers nog altijd nodig. Vooralsnog is het over-the-top aanbod waarbij je met 1 knop meteen naar bijvoorbeeld Netflix gaat hier nog altijd niet ingeburgerd."

   

  "De grote vraag zal zijn: hoeveel zullen Proximus en Telenet betalen aan Eleven Sports  opdat die zou uitzenden op hun kanalen? Ik denk niet dat ze er allebei 40 of 50 miljoen voor neertellen. Stel dat ze 50.000 abonnees zouden verliezen, dan ligt die prijs nog altijd veel lager dan de kosten voor de voetbalovereenkomst. De onderhandeling tussen beide partijen zal heel hard zijn."

  Een prik, veilig op de kant en alleen door

  Dries Bervoet: “Ik noem Eleven Sports de schorpioen op de rug van Telenet en Proximus. Zij hebben nu schrik dat ze op hun kanalen Eleven Sports alle ruimte geven om uit te zenden. Tot de dag dat de verschuiving van lineaire tv naar online er helemaal is, pakweg over 5 à 10 jaar. De schorpioen Eleven geeft op dat moment een prik, springt veilig op de kant en gaat alleen verder."

   

  "Eleven pakt er trouwens mee uit dat ze een platform uitbouwen: "the

  house of belgian football." Ze willen een aantal zenders bij de bestaande
  telecomreuzen, maar ze willen tegelijkertijd iets gaan doen met jeugdvoetbal en

  vrouwenvoetbal. Daar zien ze een commerciële toekomst in."

   

  Stef Wijnants heeft er nog vragen bij: “En de productiekosten? Ik kan me niet voorstellen dat al die wedstrijden in beeld zullen worden gebracht met 4 camera’s en 1 commentator.“