Antwerp ontsnapt aan match achter gesloten deuren en krijgt boete van 10.000 euro

  De Antwerp-fans tijdens de match tegen Club Brugge.

  De Geschillencommissie van de Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft een boete van 10.000 euro opgelegd aan Antwerp omdat supporters van de Great Old in de thuismatch tegen Club Brugge van 10 november 2019 vuurwerk hadden afgestoken en bierbekers richting de arbitrage hadden gegooid. Antwerp ontsnapt aan een voorwaardelijke wedstrijd achter gesloten deuren.

  Op de 15e speeldag ging Club Brugge onderuit op de Bosuil. Antwerp won met 2-1, maar voor de pauze had een deel van de thuisaanhang het bont gemaakt.

   

  Een eerste incident vond plaats halverwege de eerste helft, meteen na de 0-1 van Siebe Schrijvers. Antwerp-fans gekleed in witte pakken hulden het Bosuilstadion in een rood-witte rookwolk, nadat ze massaal vuurwerk hadden afgestoken. Er waren daarbij 34 pijlen ontvlamd. De partij kon na een kort oponthoud en een boodschap van de stadionomroeper hervat worden.   

   

  Vlak voor rust legde scheidsrechter Bram Van Driessche de topper wel stil. Nadat de ref een overtreding had gefloten voor een tackle van De Laet op Tau ging een woeste Bolat verhaal halen bij de ref. De Antwerpse doelman bekocht dat met een gele kaart, maar daar lieten enkele fans van de Great Old het niet bij.

   

  Zij gooiden met drank richting de lijnrechter, enkele spelers kregen een bierdouche over zich heen. De assistent kreeg een plastic flesje frisdrank tegen zich, Hoedt incasseerde een bierbeker van zijn eigen fans. Ref Van Driessche stuurde iedereen enkele minuten naar binnen, waarna de partij zonder incidenten afgewerkt kon worden.   

   

  Op basis van het scheidsrechtersverslag en het rapport van de match delegate ging het Bondsparket over tot vervolging.

   

  Bondsprocureur Wagner eiste twee keer een boete van 5.000 euro, de helft voor het vuurwerk en de rest voor het werpen van projectielen, en ook een wedstrijd achter gesloten deuren (met uitstel). Die laatste vordering werd niet bevestigd.

   

  "We willen Antwerp de kans geven om zijn initiatieven, zoals toegelicht ter zitting, in daden om te zetten", aldus de Geschillencommissie.

  Bekijk een verslag van de wedstrijd: