Ga naar de inhoud

Marco Pantani heeft snelste tijd op Alpe d'Huez: 36'50" in 1995

Marco Pantani op de flanken van Alpe d'Huez tijdens de Tour van 1995.

Marco Pantani heeft de snelste beklimming van Alpe d'Huez achter zijn naam: in de Tour van 1995 reed de betreurde Italiaan in 36 minuten en 50 seconden naar boven.

36 minuten en 50 seconden, zo veel of beter zo weinig tijd had Pantani op 12 juli 1995 nodig om de 21 bochten van de 13,8 km beroemde alp te bedwingen. De kleine Italiaan met de grote oren deed dat met een gemiddelde van 22,5 km/u.

Ter vergelijking, toen gele trui Geraint Thomas bij de laatste finish op Alpe d'Huez in 2018 iedereen in de Tour uit het wiel reed, had de Welshman daar 41'16" voor nodig. Met die tijd staat de Tour-winnaar van toen niet eens in de top 100 van de beklimmingen.

Pantani trapte gemiddeld 450 watt naar boven, wat neerkomt op 7 watt per kilogram. Dat is immens.

Bekijk de aflevering van Wereldrecord over Pantani en Alpe d'Huez

Wereldrecord

Alpe d'Huez, 1995. Het Italiaanse klimfenomeen Marco Pantani fietst tijdens de Tour in een recordtijd naar de top van de meest legendarische wielerberg in de Franse Alpen. In de Belgische Ardennen neemt Maarten deel aan de testen van Cycling Vlaanderen, die op zoek gaan naar de grootste klimtalenten van ons land. Professor Bert Blocken nodigt Maarten uit in zijn windtunnel in Eindhoven om te wijzen op het verschil tussen samen of alleen naar boven fietsen. In een hogedrukkamer van de KULeuven ondervindt Maarten zelf hoe adembenemend fietsen in het hooggebergte kan zijn. Met de medewerking van profrenner Serge Pauwels, professor Peter Hespel (KULeuven), trainingscoördinator Erwin Koninckx (KULeuven, Cycling Vlaanderen) en professor Bert Blocken (TU Eindhoven en KULeuven).
ma 20 januari 2020 47 min

Bekijk ook een documentaire over het leven van Pantani

Il migliore: Marco Pantani

Documentaire over de menselijke, sociale en culturele wereld waarin de legendarische wielerkampioen Marco Pantani is opgegroeid.