Commentator Gommé: "Je zag de grinta van Kim Clijsters 1.0 meteen terug"

  Kim Clijsters verloor in twee sets.

  Tenniscommentator Gert Gommé heeft aandachtig gekeken naar de wedstrijd van Kim Clijsters tegen Garbiñe Muguruza. "Ze zal er snel weer staan", is zijn enthousiaste conclusie.

  "Onder de indruk van haar niveau"

  "Ik was onder de indruk van haar niveau na zo'n lange afwezigheid", opent Gert Gommé zijn analyse.

   

  "Op fysiek vlak heeft ze me zeker verbaasd, want daar had ik mijn twijfels bij. Zal haar lichaam het wel houden?"

   

  "Ze is niet geblesseerd geraakt en dat is al knap als je lichaam voor het eerst weer op spanning wordt gezet. Daar had ik toch een beetje voor gevreesd."

   

  "Trainen is nog iets anders dan een wedstrijd spelen, waarbij je echt voor elke bal 100 procent moet gaan. En dat twee uur aan een stuk. Ze heeft me op heel veel vlakken aangenaam verrast."

  "Je zag Kim groeien in de wedstrijd"

  "Bij de basisslagen zag je meteen de Clijsters van 7 jaar geleden", vervolgt Gert Gommé.

   

  "Daar is niets aan veranderd. Ze raakt die ballen fantastisch in het midden van haar racket. Dat was de oude Kim."

   

  "De score in de eerste set is ook een beetje te streng. Het vertaalt niet helemaal de wedstrijdomstandigheden. Kim heeft een paar spelletjes uit handen gegeven. De uitslag had anders kunnen zijn. Er waren zeker kansen."

   

  "Wat me vooral verbaast: ze is gegroeid in de wedstrijd. Je zou denken dat ze fysiek zou terugvallen, maar die terugval heb ik absoluut niet gezien."

   

  "Het pure balgevoel was in de eerste set wat minder, maar dat is eveneens gegroeid. Je zag haar groeien in de wedstrijd."

   

  "Dat doet me ook vermoeden: als ze een paar van dit soort wedstrijden kan spelen, matchen waarin ze getest wordt, dan zal haar niveau heel snel weer goed zijn."

   

  "Of dat zo goed als Kim 1.0 zal zijn, dat is moeilijk te voorspellen. Niemand domineert het vrouwentennis nog, maar de top is breder geworden. Iedereen kan van iedereen winnen."

  Minpunt? "10 dubbele fouten"

  Gert Gommé zag "de pure en onversneden klasse" bij Clijsters "in bijna elk punt". Maar wat zijn nu de werkpunten? "Vooral de tweede opslag", zegt de tv-commentator.

   

  "Het percentage eerste services was zeker oké, ongeveer 70 procent. Maar ze maakte liefst 10 dubbele fouten. Dat is het verschil in score tussen de twee speelsters. Dat zijn volledige spelletjes die je weggeeft. Dat heeft te maken met matchritme en automatismen."

   

  "Als ze de bal ook diep kreeg aangespeeld, dan had ze wat problemen met die snelle en korte passjes en raakte ze de bal vaak iets te laat. Ook dat heeft te maken met ritme, niet met intrinsieke kwaliteiten."

   

  Wanneer kan Clijsters dan haar eerste zege boeken? "Dat had volgende week al kunnen zijn. Muguruza speelde de finale van de Australian Open. Tegen een mindere speelster had Clijsters deze wedstrijd kunnen winnen en daarmee heeft ze me verbaasd. Want deze loting was geen cadeau."

   Tegen een mindere speelster had Clijsters deze wedstrijd kunnen winnen en daarmee heeft ze me verbaasd.

  Gert Gommé

  "Je zag de grinta van Kim 1.0 meteen terug"

  De conclusie? "Je zou denken dat Kim na het verlies van die eerste set een dipje zou hebben. Dat heb ik totaal niet gezien."

   

  "Die grinta van Kim 1.0 zag je meteen terug. Punt per punt blijven spelen en focussen: het is knap om te zien hoe ze zich in de wedstrijd is blijven knokken. Ze heeft het Muguruza zeer lastig gemaakt. Kim zal er snel weer staan, denk ik."