"Het vrouwentennis niet goed genoeg? Kim Clijsters is gewoon uitzonderlijk"

  Ex-tennisster Dominique Monami.

  Dominique Monami (46) schaart zich bij de tennisvolgers die onder de indruk waren van de comebackwedstrijd van Kim Clijsters. "Ik denk dat de US Open een mikpunt kan zijn", vertelt de ex-tennisster in De Afspraak.

  "Haar forehand was indrukwekkend"

  Dominique Monami, in 1998 nummer 9 van de wereld, vatte de wedstrijd van Kim Clijsters in Dubai samen als "bijzonder indrukwekkend".

   

  "In de eerste set zocht ze naar haar ritme, maar ze kwam meer en meer in de wedstrijd en toen de zenuwen weg waren, kon ze haar beste tennis spelen", analyseerde Monami.

   

  "Haar opslag moet wel nog verbeteren. Die was niet hard en goed genoeg geplaatst om de tegenstander pijn te doen. Maar haar spel vanaf de baseline was echt goed. Haar forehand was indrukwekkend."

   

  "Ik heb haar laatste wedstrijd op de US Open gezien. Ze verloor toen op 29 augustus 2012 van Laura Robson. Ik vond haar niveau in Dubai veel beter dan tijdens die laatste wedstrijd uit haar vorige carrière."

   

  "Ze heeft gisteren anderhalf uur gespeeld. Dat is geen al te lange wedstrijd en het waren ook geen lange rally's tegen Garbine Muguruza. Tegen Kiki Bertens (de oorspronkelijke tegenstander na de loting, maar zij haakte af na haar toernooiwinst in Sint-Petersburg) zou het een andere match geweest zijn."

   

  "Ik schat haar nu op 75 procent. Toen ik haar een tijdje geleden bezig zag op tv, vond ik haar redelijk traag en had ik twijfels. Maar nu speelde ze zeker niet traag."

  Ik heb haar laatste wedstrijd op de US Open gezien. Ze verloor toen op 29 augustus 2012 van Laura Robson. Ik vond haar niveau in Dubai veel beter dan tijdens die laatste wedstrijd uit haar vorige carrière.

  Dominique Monami

  "Dit is nu niet de norm"

  Waar kan Kim Clijsters die 25 procent sprokkelen? En wanneer kan ze die procentjes toevoegen? Dominique Monami antwoordt op haar beurt met een vraag. "Kan ze verschillende matchen op een rij spelen zonder blessures?"

   

  "Je moet recupereren en dat is niet hetzelfde voor een 25-jarige als voor een 36-jarige. Op dat vlak blijf ik onzeker. Kan Kim een match van 3 uur spelen, die wedstrijd winnen en daags nadien weer 100 procent fit zijn?"

   

  Toch blijft de balans na gisteren positief. "Ze heeft haar spel niet verloren. Je leert dat niet af. Alleen spreken we met Kim natuurlijk over een uitzonderlijk talent."

   

  "Iemand die 50e op de WTA-ranking was en na enkele jaren haar comeback maakt, zal dit nooit kunnen doen. Dit is nu niet de norm. Zo gaat het niet."

   

  Op naar de top 10 dan? "Neen, stap per stap. Dit was haar eerste wedstrijd en ze heeft bewezen dat ze tegen de beste speelsters van de wereld kan spelen. Maar voor de top 10 moet je regelmaat hebben en moet je een heel seizoen goed spelen. Je moet blijven presteren en bijna overal minimaal de kwartfinales halen."

   

  Kan dat op een grandslamtoernooi? "Dat hangt af van de loting en zo'n grandslamtoernooi duurt 2 weken. Het tennis is geen probleem, het fysieke kan lastig worden. Hardcourt is haar lievelingsondergrond. Als je kijkt naar haar mogelijke doelen, dan gok ik op de US Open. Daar voelt ze zich thuis en dat kan een mikpunt zijn."

  "Ik speelde een gemengd dubbel tegen haar: bijzonder zwaar"

  Moeten we na de stormachtige rentree van Kim Clijsters kritisch zijn voor het vrouwentennis?

   

  "Critici zeggen: als Clijsters wint, dan wil dat zeggen dat het vrouwentennis niet meer goed genoeg is. Dat is niet waar", countert Dominique Monami.

   

  "Nogmaals: dit is een uitzondering. Kim is altijd blijven tennissen. Twee jaar geleden heb ik nog een gemengd dubbel tegen haar gespeeld en dat was bijzonder zwaar. Ze slaat zo hard."

   

  "Ze speelt nog regelmatig tegen actieve spelers en speelsters. Toen ze opnieuw begon, wist ze heel goed dat ze nog voldoende kwaliteiten had."

  Dominique Monami over Kim Clijsters in De Afspraak: