Belgian Lions beginnen vrijdag aan EK-campagne: "Kwalificatie moet zeker lukken"

  Jean-Marc Mwema en de Lions zijn vanaf vrijdag aan zet.

  Het succes van de Belgische basketbalvrouwen ligt nog vers in het geheugen, maar ook de nationale mannenploeg wil zich tonen. Vrijdagavond beginnen ze aan hun weg naar het EK van 2021. Kwalificatie lijkt een must voor de selectie van bondscoach Dario Gjergja. 

  Mwema: "Iedereen heeft er veel zin in"

  De Belgian Lions werden in hun kwalificatiecampagne voor het EK ondergebracht in een poule met Litouwen, Denemarken en Tsjechië. 

   

  De Tsjechen zijn als één van de gastlanden al zeker van deelname aan het EK. Twee van de drie andere landen plaatsen zich ook. De Lions beginnen vrijdagavond met een thuiswedstrijd in Bergen tegen Litouwen.

   

  "We zien het zitten", begon de ervaren Jean-Marc Mwema (Oostende) zijn vooruitblik. "We missen door blessures enkele sterke spelers (Van Rossom, Salumu, Vanwijn en Bleijenbergh zijn out) en ook Bako is er niet bij door zijn wedstrijden in de EuroLeague."

   

  "Maar toch zit er zeker nog voldoende kwaliteit in deze selectie. We hebben een goede mix tussen enkele jonge talenten en meer ervaren krachten zoals ikzelf. De sfeer is top. Iedereen heeft er veel zin in."

   

  "Met Litouwen volgt vrijdag wel meteen een heel sterke tegenstander", vervolgde Mwema. "Ook zij missen enkele spelers, maar het blijft een topploeg. We verwachten een moeilijke match."

   

  "Toch moet de kwalificatie zeker lukken. Iedereen verwacht een beetje dat we Denemarken achter ons zullen houden. Die onderlinge duels zullen cruciaal worden, denk ik. De voorbije jaren hebben we al enkele keren gespeeld tegen de Denen en we hebben telkens gewonnen, dus dat zit wel goed."

  We hebben een goede mix tussen enkele jonge talenten en meer ervaren krachten zoals ikzelf. De sfeer is top. Iedereen heeft er veel zin in.

  Jean-Marc Mwema

  Obasohan: "Met ons team is veel mogelijk"

  Retin Obasohan, tegenwoordig bij het Duitse Bamberg van coach Roel Moors aan de slag, viert na veel blessureleed en meer dan twee jaar afwezigheid zijn terugkeer bij de Lions.

   

  "We concentreren ons op onszelf en op ons eigen systeem. We moeten zo snel mogelijk

  het spel van onze coach onder de knie hebben. Pas nadien kunnen we bekijken hoe andere ploegen spelen."

   

  "Litouwen vrijdag wordt zeker een moeilijke match, maar met ons team is veel mogelijk. We willen heel graag sterk beginnen aan deze campagne."