Pro League bespreekt morgen belastingvoorstel én tv-contract

  De raad van bestuur van de Pro League blijft zich maar over hete hangijzers buigen. Morgen vanaf 11u staat het fiscale voorstel dat de expertencommissie onder leiding van VUB-professor Michel Maus heeft uitgewerkt op de agenda. Daarnaast zal er ongetwijfeld ook een hartig woordje gepraat worden over de mediarechten.

  De aanpak die het expertenpanel rond professor fiscaal recht Michel Maus voorstelt om de maatschappelijke bijdragen van de voetbalsector op te drijven, wekt dubbele gevoelens op bij de Belgische profclubs.

   

  Verwacht werd dat het expertenpanel bestaande uit Maus, minister van staat Johan Vande Lanotte (sp.a), Thomas Van den Spiegel (CEO Flanders Classics) en Karl Dhont (integriteitsofficier UEFA) het RSZ-gunstregime voor topsport grondig zou aanpakken.

   

  Maar gezien de desastreuze neveneffecten van zo'n afschaffing of aanpassing verkiezen de onafhankelijke experts een "holistische aanpak", die de staatskas 25,2 miljoen euro kan opleveren.

   

  Die allesomvattende aanpak is gebaseerd op 3 pijlers. Meer controle (met behulp van horizontaal toezicht en clearinghouse) moet de fiscus meer opleveren en misbruik in de kiem smoren.

   

  Daarnaast wordt van iedereen die profiteert van het gunstregime (spelers met hoge lonen, transferinkomsten, Europees voetbal, makelaars en goksector) een extra solidariteitsbijdrage gevraagd.

   

  De vrijstelling van bedrijfsvoorheffing zou ten slotte integraal naar de jeugdopleidingen en een topsportfonds moeten gaan.

  Pierre François, CEO van de Pro League.

  Mediarechten komen weer ter sprake

  Het was niet echt gepland, maar gezien de impasse rond de mediarechten kan de Pro League dat hete hangijzer niet uit de weg gaan. Het bod van Eleven Sports, dat van 22 op 24 profclubs de mediarechten toegewezen kreeg, is geldig tot woensdag. De tijd dringt dus om Antwerp en AA Gent mee aan boord te krijgen in de collectieve verkoop.

   

  De overeenkomst kan weliswaar verlengd worden, al worden daar mogelijk andere voorwaarden aan gekoppeld. De Pro League blijft in elk geval geloven in een collectieve verkoop en schuwt een scenario waarin Antwerp (dat een groter deel van de koek wil) en AA Gent (dat meer geloof hecht in de traditionele operatoren) hun tv-rechten individueel vermarkten.

   

  Nog op de agenda: een beslissing over een disciplinaire sanctie voor Cercle-coach Bernd Storck wegens zijn uithaal naar de arbitrage na de thuismatch tegen Anderlecht (1-2). De Duitser verdedigde zich afgelopen week, maandag beslist de raad van bestuur of hij 5.000 euro boete moet betalen.

   

  Tot slot zal er opnieuw gekeken worden naar de verschillende opties van doellijntechnologie en hun respectieve prijskaartjes.