Frank Vercauteren: "Sommige jongens moeten zich vragen stellen"

  Anderlecht-coach Frank Vercauteren was teleurgesteld in een deel van zijn groep na het verlies in Mechelen.

  Anderlecht heeft gisteren in Mechelen een heel slechte zaak gedaan in de strijd om Play-off I. Het begon goed aan de partij, maar een rode kaart voor de rust van Doku was het begin van het einde. Coach Frank Vercauteren was teleurgesteld in zijn ploeg: "Voor een deel toch. Hebben we echt alles gedaan qua kwaliteit, intensiteit en voorbereiding?"

  Tot de tweede gele kaart op slag van rust voor de enthousiaste Doku was er geen vuiltje aan de lucht voor Anderlecht. Dat zag ook Vercauteren: "De match was in balans. Wij vonden de vrije ruimtes. Wij hadden kansen, zij ook wat kleine mogelijkheden. De beste kans was wellicht nog voor ons. Tot dan was alles min of meer onder controle, zonder dat het heel goed was of er grote problemen waren."

   

  Na de snelle goal van Hairemans zakte Anderlecht als een kaartenhuis in elkaar. "Op die goal had ik niet gehoopt. Je moet een beetje overleven en met z'n tienen ook vertrouwen pakken. Daar hebben we niet lang genoeg kunnen van profiteren. Die 1-0 was er te veel aan om nog weerbaarheid te hebben en terug te slaan."

   

  Moet er op dat moment niet één iemand opstaan om de boel vooruit te sleuren? "Neen. Iedereen die nog op het veld staat, moet nog 200 procent extra toevoegen aan wat ze in de eerste helft deden. Met 10 man moet je gaan compenseren, maar het zou niet de eerste keer zijn dat een ploeg met 10 een goed figuur slaat en wint. Dat antwoord moet je hebben op de voetballogica die maakt dat je soms met zijn tienen valt."

  "Je mag iets 150 keer zeggen, maar je moet er een antwoord op vinden"

  Vercauteren is teleurgesteld in zijn ploeg. "Voor een deel wel. Ik denk dat sommige jongens zich de vraag moeten stellen of ze echt alles gedaan hebben naar kwaliteit, intensiteit en voorbereiding toe. De kwaliteit was niet echt aanwezig, voor een deel kwam dat natuurlijk ook door KV Mechelen, dat het ons op bepaalde vlakken moeilijk heeft gemaakt. Maar ik denk dat we toch een paar vragen hebben die een antwoord verdienen."

   

  Na de goeie match op Gent vorige week tankte Anderlecht heel wat vertrouwen, maar waarom was het of waren sommige jongens dan niet klaar voor KV Mechelen? "Het zijn clichés. We blijven het herhalen. Je weet dat 0 op 12 of geen vertrouwen niet meetelt. Als je naar Mechelen gaat, weet je wat je te wachten staat. Je kunt dat 150 keer zeggen, maar je moet daar een antwoord op vinden. En als dat niet zo is, moet je de vraag stellen of we er alles aan gedaan hebben."

  Ik denk dat sommige jongens zich de vraag moeten stellen of ze echt alles gedaan hebben naar kwaliteit, intensiteit en voorbereiding toe.

  Frank Vercauteren

  "Buiten de groep is veel te veel focus op Play-off I"

  Hoe zit het nu met Play-off I? Anderlecht telt als nummer 9 4 punten minder dan nummer 6 Genk en 3 minder dan nummer 7 KV Mechelen. Vercauteren wuift die vraag weg: "Ik kijk daar niet naar en wil daar ook niet naar kijken. We moeten gewoon kijken naar de volgende match en doen wat we moeten doen. En dan zullen we zien waar we belanden."

   

  "Ik weet niet of het binnen de groep zo is, maar zeker en vast daarbuiten is er veel te veel focus op iets dat nog veraf is. Als je daarmee bezig bent en dat je motivatie is, ben je slecht bezig. De motivatie moet zijn om een antwoord te bieden op KV Mechelen."

  Van Crombrugge: "Misschien ben ik enige die nog niet aan PO II denkt"

  Doelman Hendrik Van Crombrugge moest zich 2 keer gewonnen geven. "Ik weet niet of deze nederlaag het hardst aankomt, elke nederlaag doet pijn als je Anderlecht bent. Ik denk gewoon dat de manier waarop vandaag een beetje dom is. Ik denk dat je de rust met een 0-2 moet ingaan en dan kan je de wedstrijd - zelfs als je met zijn tienen valt - op cruisecontrol uitspelen."

   

  "We laten het weer na om die goals te maken en de wedstrijd dood te maken. Als je dan met 10 man valt, zij vertrouwen putten, het publiek erachter komt en ze snel scoren, dan weet je dat het moeilijk wordt. Dan zie je dat het voetballend niet meer lukt, dan moet je beginnen te bikkelen en dat is in hun kaart spelen."

   

  "Fysiek is het al moeilijker om met 10 man de ruimtes te belopen, dan is die goal een mentale dreun."

   

  De doelman gelooft wél nog volop in Play-off I: "Absoluut. Iedereen zal nu wel beginnen met mathematisch dit en mathematisch dat. Dat laat ik over aan wiskundigen en de pers. Wij voetballers moeten proberen te voetballen. Alles wat buiten het veld gezegd wordt, interesseert ons weinig."

   

  "Of iedereen al uitgaat van Play-off II? Ik alvast niet. Als ik dan misschien de enige ben, die daar nog niet van uitgaat, so be it. Ik heb in nog moeilijkere situaties gezeten, bijvoorbeeld vechtend voor het behoud. Als je de hoop opgeeft of opgeeft tout court, dan kan je beter het veld niet meer opkomen. We zijn aan onze status verplicht om alles te blijven geven."

   

  Standard kan Anderlecht een handje helpen straks door Genk te kloppen. "Maar ik kan als Anderlecht-speler niet voor Standard supporteren. We moeten naar onszelf kijken en onze wedstrijden proberen te winnen."