Deceuninck-Quick Step levert met Archbold de Nieuw-Zeelandse kampioen

  Shane Archbold (31) kan zijn tranen niet bedwingen bij zijn eerste nationale titel.

  Shane Archbold heeft het vertrouwen van zijn nieuwe ploeg Deceuninck-Quick Step betaald met de Nieuw-Zeelandse titel op de weg. De 31-jarige Archbold is geen veelwinnaar, dus de emoties liepen hoog op bij zijn triomf in Cambridge.

  Archbold kwam in het tussenseizoen mee over met topspurter Sam Bennett van BORA-Hansgrohe naar de ploeg van Patrick Lefevere. De sprintloods versloeg na een tocht van 174 kilometer in en om Cambridge in een spurtje met zijn tweeën George Bennett (Jumbo-Visma). Een kleine minuut later was het brons voor Dylan Kennett (St George).

   

  Archbold kon zijn tranen niet bedwingen. De voormalige topper op de baan boekte in zijn 10-jarige carrière nog maar 4 successen, maar dit was veruit de belangrijkste uit zijn loopbaan.

   

  En hij heeft de zege niet gestolen. Bennett viel met nog een renner aan in de vlakke lokale ronden op 60 km van de streep. Archbold ging met een klein groepje de strijd met de maximumkloof van 4 minuten aan. Dat werd uiteindelijk een gevecht van man tegen man. Op 10 km van de streep had Bennett nog 1'15" voor, op 4 km was Archbold erbij. Die laatste rondde zijn fantastische inhaalrace af met een simpele sprintzege.

   

  "Ik ben door het dolle heen met mijn trui", verwoordde Archbold zijn emoties. "Dat ik deze mooie trui in enkele van 's werelds grootste koersen mag tonen geeft een ongelooflijk gevoel. Toen ik in de laatste 20 km aanviel, hield ik mezelf voor dat het nu of nooit was. Toen ik mijn metgezellen achterliet, geloofde ik er volop in. In de sprint wist ik dat ik de betere was."

   

  "Ik krijg niet veel kansen om te winnen, maar als er dan eentje is, wil ik dat laten tellen. En dat was het geval vandaag." Voor Deceuninck-Quick Step was het de 8e zege van 2020. Archbold kijkt er al naar uit om met zijn team voor sprintzeges te gaan: "Met Michael Mørkøv en Sam Bennett maken we er een mooie sprinttrein van." Mørkøv draagt de Deense kampioenentrui, Bennet de Ierse.