Hoog, hoger, hoogst! Armand Duplantis doet er nog 1 centimeter bij: 6,18m

  Armand Duplantis (20) sprong vorige week 6,17 meter in Polen, vandaag 6,18 meter in Schotland (foto).

  Armand Duplantis heeft de smaak te pakken. Nadat de jonge Zweed vorige week in Polen het wereldrecord polsstokspringen op 6,17 meter had gebracht, doet hij er vandaag in Glasgow nog een centimeter bij: 6,18 meter.

  Begin vorige week miste Duplantis op een haar het wereldrecord van 6,16 meter van de Fransman Renaud Lavillenie uit 2014. Enkele dagen later in Torun, in Polen, was het wel raak.

   

  En vandaag in Glasgow deed hij dat kunststukje nog eens over. Hij bleef weer als enige in competitie over met een goeie eerste poging over 6 meter. Daarna viel hij opnieuw het wereldrecord aan. Bij zijn eerste poging ging hij met schijnbaar gemak over 6,18 meter. De 20-jarige Zweed lijkt nog overschot te hebben.

   

  Duplantis strijkt ook voor de tweede keer in één week de wereldrecordpremie van 30.000 dollar op. "Hoe ik dit verklaar? Ik moet vooral mijn ouders bedanken, die mij al als kind lieten oefenen in de tuin", klonk het voor de camera's van de BBC. "Het is genieten vandaag, maar dit is nog maar de start. Waar ik mee bezig ben, is de beste sprong van het seizoen afleveren op de Olympische Spelen."

   

  Onze landgenoot Ben Broeders werd derde in Glasgow. Hij evenaarde zijn twee weken oude Belgisch indoorrecord van 5,75 meter. De lat ging nadien naar 5m84, maar dat bleek nog te hoog gegrepen voor de Leuvenaar. 

  Bekijk de beelden van zijn sprong: