Xandro Meurisse is 4e Belg die dit jaar wint na zege in Murcia

  Meurisse was de beste van een 10-koppige kopgroep.

  Na Remco Evenepoel, Dries Devenyns en Dries De Bondt, is het nu tijd voor Xandro Meurisse. Vorig jaar was hij een van de revelaties, ook dit jaar trekt hij de vorm stevig door met winst in de eerste etappe in de Ronde van Murcia. Goed voor de 4e Belg die het zegegebaar mag maken dit seizoen.

  Het vergaat de Belgen dit seizoen best goed in de openingsweken van het nieuwe wielerseizoen. Remco Evenepoel won de tijdrit in de Ronde van San Juan (en pakte er ook de eindzege), Dries Devenyns zorgde voor de 750e Deceuninck-Quick Step-zege in de Cadel Evans Great Ocean Road Race en ook Dries De Bondt mocht juichen in de Ster van Bessèges.

   

  Ook in Spanje is er nu Belgisch succes. Xandro Meurisse toonde er zich de snelste in de openingsrit van de Ronde van Murcia. Hij was de sterkste van een vlucht van 10.

   

  Na een etappe van 177,6 kilometer haalde Meurisse het in een sprint bergop van de Canadees Adam De Vos (Rally Cycling) en de Tsjech Josef Cerny (CCC). Meurisse is ook de eerste leider in Murcia.

   

  Het is voor Circus-Wanty Gobert-renner zijn derde profoverwinning na eerder een etappezege in de Vierdaagse van Duinkerke (2016) en de Druivenkoers in Overijse (2018).

  De top 10 in Murcia
  1. Xandro Meurisse
  4u24'00"
  2.
  Adam De Vos (Can) op 4"
  3.
  Josef Cerny (Cze) 11"
  4. Thibault Guernalec (Fra)  
  5. Lennard Kämna (Dui) 17"
  6. Nikita Stalnov (Kaz) 20"
  7. Jefferson Cepeda (Ecu) 23"
  8. Sergio Garcia Gonzalez (Spa)
  29"
  9. Héctor Carretero (Spa) 37"
  10.
  Antonio Soto (Spa) 50"

  "Voelde me steeds sterker worden"

  "Dit had ik vanochtend zeker niet verwacht", reageert Xandro Meurisse. "Ik begon het seizoen niet echt met veel vertrouwen, ik ben niet iemand die sterk in zichzelf gelooft en zeker niet voor deze koers."

   

  "Bij de briefing vertelde mijn ploegmaat Jan Bakelants wel dat hij in een vroege vlucht geloofde. Ik was mee en tijdens de wedstrijd voelde ik me steeds sterker worden. Ik moeide me niet met de tussensprinten, spaarde wat energie en concentreerde me op de finale."

   

  "Ik weet dat ik op zo'n finish goed ben", gaat Meurisse voort. "Het was een tactisch spel in een finale met smalle straten en veel bochten. Ik koos voor de 3e positie, achteraan mocht je niet zitten, want dan verloor je te veel energie."

   

  "Ik ben blij dat ik de klus klaarde en ben trots op deze zege, de eerste voor de ploeg dit seizoen", besluit de renner van Circus-Wanty Gobert.

  Bij de briefing vertelde Jan Bakelants wel dat hij in een vroege vlucht geloofde.

  Xandro Meurisse