Podcast met Jasper Philipsen: "Ik heb beginnersfouten gemaakt"

  Jasper Philipsen zat samen met Christophe Vandegoor voor een lange babbel.

  Een beetje in de schaduw van Remco Evenepoel was Jasper Philipsen vorig seizoen een van de Belgische wielerrevelaties. "Ik droom van de Ronde, maar ook van de groene trui", vertelt Philipsen in een lang gesprek met Christophe Vandegoor voor de Sporza Koers-podcast.

  Beluister de podcast hierboven of waar je normaal gezien je podcasts downloadt (iTunes, Soundcloud of Spotify)

  "Ik was vorig jaar niet fris in het voorjaar"

  Jasper Philipsen is de Belgische hoop in bange sprintdagen, maar zelf hinkt hij nog op 2 gedachten: uitgroeien tot een sprintbom of toch eerder de klassieke weg opgaan? Vorig jaar blonk Philipsen vooral uit in het sprintwerk en kwam hij in het voorjaar niet echt uit de verf.

   

  "Ik heb een paar keer mijn grenzen verlegd in het voorjaar, maar ik heb ook een paar beginnersfouten gemaakt. Ik was niet fris genoeg, had niet de beste conditie en reed als neoprof meteen alle grote klassiekers. Dat is een aanslag op je lichaam. Vanaf de Strade Bianche was ik niet veel meer waard. En toen moest het nog beginnen! Toen ik in Roubaix in de auto stapte, was ik blij dat het voorjaar erop zat."

   

  "Ik stond in die periode ook niet op gewicht", geeft Philipsen toe. "Dat is mijn fout, want als sporter ben je daar verantwoordelijk voor. Maar bij UAE werken we vanaf dit jaar pas met een diëtiste. De ploeg moet ook nog altijd stappen zetten. Het is niet overal "Team Sky"."

  Vanaf de Strade was ik niet veel meer waard. En toen moest het nog beginnen!

  "Mocht ik topsprinter kunnen worden, zou ik de klassiekers zeker laten vallen"

  Jasper Philipsen wil dit voorjaar ontdekken of hij echt een toekomst heeft in de klassiekers. "Soms denk ik: waarom focus je niet op de sprint, want er zijn al zoveel goeie klassieke renners in België? Mocht ik topsprinter kunnen worden, zou ik de klassiekers zeker laten vallen."

   

  Maar in een ideale wereld combineert Philipsen dus à la Tom Boonen beide disciplines. "Ik droom van de Ronde van Vlaanderen, maar ook van groen in de Tour. Die dromen zijn nog ver weg, maar dat is wel waarom je elke dag weer op de fiets kruipt."

  Jasper Philipsen praat in de podcast ook over...

  • ... de zoektocht naar een sprintloods: "Er zijn er niet veel in het peloton die zo'n specifieke job echt heel goed kunnen."

   

  • ... zijn relatie met ploegmaat Alexander Kristoff: "Hij is een echte kampioen, dus hij heeft er geen problemen mee als je beter bent."

   

  • ... winnen: "Ik heb altijd periodes gehad dat het voor geen meter bolt. Ik hoop in de toekomst wel een veelwinnaar te kunnen worden."

   

  • ... het WK voor beloften: "Achteraf had ik spijt dat ik me niet beter heb voorbereid. Dat was een gemiste kans."

  Jasper Philipsen opende zijn seizoen in januari in de Tour Down Under.