Waarom heeft niet elke Belgische club een goede grasmat?

  "Een veld voor vierde provinciale", noemde Philippe Clement het veld van Standard deze week. Het is een zachte winter en toch duikt het probleem van de slechte velden nu al op in Luik en Kortrijk. Dus trokken we naar de Engelse greenkeepers van OH Leuven voor uitleg over het probleem en de oplossing.

  Vijand nummer 1: regen

  Het probleem van de Belgische winter is simpel te verklaren. Minder licht, lage temperatuur en veel regen doen gras geen goed. De groei valt stil en dus is het zaak voor Belgische clubs om het "zomergras" te conserveren. Vooral de regen weghouden van je grasveld is stelregel nummer 1. 

   

  "Een team dat geen goed systeem heeft om het water af te voeren, zal sowieso problemen krijgen", zegt Oliver Makin, hoofd van de terreinverzorgers van OH Leuven. De Leuvense club is sinds de komst van Engelse terreinverzorgers door de link met Leicester City een referentie op het gebied van een perfecte grasmat. 

   

  Als regen op een voetbalveld blijft liggen, rotten de wortels, ontstaat modder en kunnen de terreinverzorgers ook niet werken aan het gras. "Hier in Leuven is er momenteel nog geen uitstekend drainagesysteem, dus houden we het water weg met een groot zeil over het veld. Daarvoor staan we soms om 6u 's ochtends op. Om dezelfde reden is het veld ook wat bol, zodat het water afloopt, maar dat is een noodoplossing. Het water blijft nog altijd in de hoeken van het veld staan."

  Hoe ziet een hybride veld eruit? Kunstgras onder de grond, natuurgras er boven.

  "In Premier League heeft elke club hybride veld"

  De grasmat van Club Brugge, Racing Genk of AA Gent ligt er ondanks hun druk programma wel nog altijd voorbeeldig bij. Hun geheime wapen: een hybride grasmat. Een toverwoord dat al enkele jaren gonst in het voetbalmilieu, maar meer en meer kan overtuigen. Zeker in Leuven, waar ze ook over het systeem beschikken.

   

  Denk daarbij niet aan een soort combinatie van natuurgras en een kunstgrasveld als je erover loopt. "Ons hybride veld bestaat uit een mat onder de grond waarin kunstvezels geweven zijn. De wortels van het echte gras groeien door de grond naar beneden en hechten zich vast aan de vezels. Daardoor wordt alles stabieler: minder putten en bulten en minder loskomende graskluiten tijdens het voetballen", zegt Oliver Makin (zie video).

   

  In Leuven zijn ze nog niet voldaan, want hun hybride grasmat is eigenlijk al niet meer het laatste model op de markt. De club gaat na dit seizoen investeren in een grasmat zoals in Brugge en Genk, waarbij geen mat wordt gebruikt, maar de grond wordt uitgegraven en kunstmatig gras van ongeveer 30 centimeter lang diep in de ondergrond wordt vastgemaakt. Dan wordt alles opnieuw gevuld met onder meer zand en aarde en komt er natuurgras bovenop. De vezels steken uiteindelijk slechts enkele millimeters boven de grond uit.

   

  "In de Premier League heeft elke club nu dit soort grasmat omdat iedereen het voordeel heeft ingezien. België loopt achter de feiten aan, vooral omdat de geesten niet rijp zijn om veel geld te investeren in een veld. Alles komt echt neer op investeren. Ik zeg altijd dat je krijgt waarvoor je betaalt. Het nieuwe veld dat wij gaan aanleggen kost 1 miljoen euro. Veel geld, maar de nieuwe hybride grasmatten zouden 10 jaar moeten meegaan."

  6 tips om het gras in uw tuin in topvorm te houden:

  1. Zorg dat u begint met een stevige basis. Verwijder in de zomer altijd alle onkruid en dode materiaal tussen het gras, zodat je ondergrond volledig zuiver is.
  2. Door rijkelijk bij te zaaien, begint u met een volle grasmat aan de zomer, het moment dat uw tuin alle tijd heeft om aan te sterken.
  3. Strooi een mix van ongeveer 70 procent zand en 30 procent aarde over je gras zodat het oppervlak waar het gras groeit mooi vlak is en het nieuwe zaad een goede voedingsbodem heeft om zich in te nestelen.
  4. De belangrijkste tip: haal je tuinslang uit de garage of je tuinhuis en houd het gras zo lang mogelijk nat. Zo kunnen de zaden sneller en steviger groeien.
  5. Kunstmest! Geef het gras eten. Zonder voedsel groeit niets. 
  6. Haal je grasmachine ook te voorschijn en maai het gras regelmatig zodat het dikker wordt.