Belgische 4x100 meter-ploeg zit in pijplijn: "Europees kunnen we vrij snel meedoen"

  Rani Vincke geeft de stok door aan Rani Rosius.

  Op het BK atletiek indoor komt zondag veel sprinttalent in actie bij de vrouwen. "We zitten in België weer in een positieve flow op sprintgebied", zegt Rudi Diels. "Op basis van de indoortijden zijn er zeker atletes die het niveau hebben om mee te lopen met een 4x100 meter-ploeg."

  Diels: "Ik ben het meest onder de indruk van Rosius"

  Na de successen van het sprintkwartet Kim Gevaert, Elodie Ouedraogo, Olivia Borlée en Hanna Mariën lijkt er opnieuw een 4x100 meter-ploeg in de maak bij de vrouwen.

   

  "De voorbije zomer was het al duidelijk dat er heel wat opkomend talent is. En ook de prestaties van de voorbije indoorwedstrijden zijn veelbelovend", zegt coach Rudi Diels. "De toekomst van de Belgische sprint ziet er momenteel heel rooskleurig uit bij de vrouwen."

   

  Vooral de 19-jarige Rani Rosius maakte deze winter al indruk op Diels. "Niet alleen haar toptijd op de 60 meter (7"31) was indrukwekkend, maar ook de manier waarop ze die gelopen heeft. Haar stijl was veelbelovend."

   

  "Je ziet dat Rosius nog veel progressiemogelijkheden heeft. Ik ben vooral benieuwd wat ze ook outdoor zal laten zien. De 60 meter indoor is natuurlijk een heel leuk en belangrijk nummer. Maar de vraag is of Rosius dat ook kan doortrekken naar een outdoornummer: de 100 of de 200 meter."

  Rani Rosius topt het Belgische sprintpeloton bij de vrouwen.

  "1e doel is ploeg samenbrengen en tijden neerzetten"

  Maar Rosius is niet het enige sprinttalent in België. "Ook Manon Depuydt, Elise Mehuys en Lucie Ferauge liepen deze winter al onder de 7"50 op de 60 meter. En er zijn nog veel beloftevolle atletes."

   

  Talent genoeg voor een aflossingsploeg op de 4x100 meter? "Ik heb altijd gezegd dat we een aflossingsploeg zullen kunnen opstarten zodra 4 meisjes individueel onder de 11”60 lopen", zegt Diels. "Op basis van de indoortijden zijn er zeker atletes die het niveau hebben om dat te doen."

   

  "Het project van een 4x100 meter-ploeg willen we dit jaar uitrollen. Een eerste doelstelling is die ploeg samenbrengen en tijden neerzetten."

   

  "Ik denk dat we op Europees niveau wel vrij snel kunnen meedoen met een team dat betekenisvolle resultaten kan neerzetten. Daar zullen we voor vechten."