Voetzoeker naast Mignolet kost RSCA één gesloten tribune en 5.000 euro boete

  Kompany bij Mignolet na de ontplofte voetzoeker.

  De Geschillencommissie van de KBVB heeft Anderlecht een straf opgelegd voor de voetzoeker die drie weken geleden naast Simon Mignolet ontplofte. Geen match achter gesloten deuren, wel een boete en een gesloten tribune. Anderlecht legt zich neer bij die uitspraak.

  De thuisnederlaag tegen Club Brugge (1-2) van 19 januari zinde bepaalde fans van de harde kern van Anderlecht niet.

   

  Eén supporter gooide vlak voor het laatste fluitsignaal een bommetje in het strafschopgebied van Club-doelman Mignolet.

   

  Vincent Kompany sprong meteen in de bres voor zijn collega bij de Rode Duivels en maande de paars-witte supporters aan tot kalmte en meer respect voor Mignolet.

   

  RSCA moest zich vorige week voor de Geschillencommissie verantwoorden voor het incident. Bondsprocureur Kris Wagner eiste een boete van 2.500 euro, maar het verdict is een stuk zwaarder.

   

  Niet alleen krijgen de Brusselaars de maximumboete van 5.000 euro, ook werd beslist om een deel van de tribunes voor een van de volgende thuismatchen te sluiten.

   

  Het gaat om de vakken N0, N1, N2, N3, N4, N5 en N6, waar traditioneel de harde kern plaatsneemt. Anderlecht kan nog in beroep gaan tegen de straf.

  Nog (?) geen match gesloten deuren

  Er hing Anderlecht na een uitspraak van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) een match achter gesloten deuren boven het hoofd, na de supportersincidenten vorig seizoen die de definitieve staking van de match op het veld van Standard inluidden.

   

  Het Bondsparket vroeg om die straf niet effectief te maken. Toch besliste de Geschillencommissie ei zo na om een thuisduel zonder publiek op te leggen.

   

  "De disciplinaire instanties hanteren een nultolerantie. Als een voetzoeker richting een doelman wordt gegooid, moeten we streng optreden. Anderlecht werd de voorbije maanden al vijf keer door deze commissie bestraft wegens het gebruik van pyro", klinkt het.

   

  "En er is die uitspraak van het BAS. In principe wordt die voorwaardelijke straf automatisch tot uitvoering gebracht, maar de Geschillencommissie wenst de match achter gesloten deuren te beperken tot enkele tribunes. We moedigen RSCA aan om de supporters nog meer te sensibiliseren, opdat ze nooit meer pyro gebruiken."

  Het incident:

  UPDATE: Anderlecht gaat niet in beroep

  Vanavond heeft Anderlecht laten weten dat het de beslissing van de KBVB aanvaardt. "De zware straf is het gevolg van verschillende incidenten met pyrotechnisch materiaal, zowel tijdens uit- als thuiswedstrijden, waar de club telkens financieel voor beboet werd", klinkt het.

   

  "RSC Anderlecht benadrukt dat de veiligheid van de fans, de spelers, de scheidsrechters, de stewards, media- en clubmedewerkers te allen tijde gegarandeerd moet zijn. Het afsteken van pyrotechnisch materiaal hoort daarom niet thuis in een voetbalstadion."

   

  "De club betreurt dat een meerderheid gestraft wordt voor het wangedrag van een kleine minderheid. De club zal er ook alles aan doen om dergelijke incidenten in de toekomst te vermijden en de fans wijzen op de gevaren van pyrotechnisch materiaal."