Julie Vanloo: "Het was moeilijk om er niet bij te zijn dit weekend"

  Julie Vanloo

  De Belgian Cats hebben zich zonder Julie Vanloo geplaatst voor de Olympische Spelen. De 27-jarige spelverdeelster moest het kwalificatietoernooi van de Belgian Cats voor de televisie bekijken. "Dat was niet makkelijk, maar de meisjes hebben het supergoed gedaan en ik ben heel blij", zegt Vanloo aan Sporza.

  Na een Australisch avontuur was Julie Vanloo afgelopen weekend net op tijd weer in het land om de kwalificatie van de Belgian Cats voor de Olympische Spelen mee te maken, maar niet op de manier waarop ze gehoopt had. "Ik heb samen met mijn familie gekeken, maar het was voor mij heel moeilijk om er niet bij te zijn", vertelt Vanloo.

   

  "Ik speel al sinds mijn 15e voor de Cats en samen hebben we veel meegemaakt. Nu aan de zijlijn staan, was niet makkelijk, maar het was fantastisch om te zien dat de ploeg zich geplaatst heeft voor Tokio. Daar dromen we al jaren van en ik ben dan ook heel blij. De meisjes hebben het supergoed gedaan."

   

  "Ik heb iedereen vooraf een berichtje gestuurd om ze succes te wensen en ik heb ook van iedereen een berichtje gekregen. Dat was heel lief en dat heeft me echt geraakt. Er is niks gebroken. Ik sta positief in het leven en ik probeer alles positief te bekijken. Ik stel mezelf ook in vraag en probeer het ook te plaatsen."

  "Niet-selectie was grote verrassing"

  Julie Vanloo werd in november al gepasseerd bij de nationale ploeg, maar de niet-selectie voor het olympisch kwalificatietoernooi was een donderslag bij heldere hemel. "Dat ik er in november niet bij was, was in samenspraak met de coach. We zouden toch sowieso winnen en hij vond het beter dat ik dan gewoon in Australië bleef", klinkt het.

   

  "Mijn niet-selectie voor het olympisch kwalificatietoernooi was absoluut een grote verrassing. De coach wou voortgaan met de meisjes van november. Dat is hard. Het brak mijn hart, daar ga ik niet over liegen. Ik was enorm ontgoocheld, maar zoiets hoort ook bij topsport. Van tegenslagen word je sterker."

  Op het EK heb ik niet de normale Julie Vanloo kunnen tonen, maar het was voor iedereen een zeer moeizaam EK.

  Julie Vanloo

  Zou het mindere EK een rol gespeeld hebben? "Ik had het op het EK moeilijk om in mijn rol te komen. Ik kreeg minder kansen en vond minder mijn ritme. Ik heb daar niet de normale Julie Vanloo kunnen tonen, maar dat was ook algemeen. Het was een zeer moeizaam EK voor iedereen."

   

  "Het klopt wel dat de groepsdynamiek op het EK misschien wat anders was. Maar het is ook logisch dat het moeilijker gaat in een groep waarin het moeizaam gaat. Dan is groepsdynamiek automatisch anders dan wanneer alles goed loopt."

  Julie Vanloo bij Townsville Fire in Australië.

  "In Australië ben ik echt sterker geworden"

  Na enkele maanden in de Australische competitie start Julie Vanloo nu aan een tweede avontuur bij Lulea in Zweden. "Australië is de sterkste competitie waarin ik tot nu toe gespeeld heb. Het niveau ligt er heel hoog en ik ben er enorm verbeterd, zeker op vlak van verdediging. Ook qua mentaliteit heb ik enorme stappen gezet. Ik ben echt sterker geworden", vindt Vanloo.

   

  "Het plan om daarna terug te keren naar Lulea bestond eigenlijk al van voor het seizoen. Lulea zit in mijn hart en hopelijk kan ik er een tweede titel pakken. Ik wil ergens spelen waar ik me goed voel en vertrouwen krijg."

   

  Hoopt ze in Lulea ook haar plaats bij de Belgian Cats te heroveren? "Ik zie het niet als een revanche. Ik wil gewoon basketbal spelen en plezier hebben. Dan is het aan de coach om keuzes te maken. Ik weet dat ik een goeie ploegmaat ben op en naast het veld en ik heb al bewezen wat mijn kwaliteiten zijn."