"Binnenkort heeft elke voetbalclub één of meerdere zuurstofcellen"

  Romelu Lukaku was kort na de Milanese derby al volop bezig met zijn recuperatie.

  Romelu Lukaku scoort dit seizoen aan de lopende band voor z'n club Inter.  De spits van de Rode Duivels onderhoudt zijn vorm niet alleen op, maar ook naast het veld. Zo postte hij op Instagram foto's van zijn hyperbare zuurstofkamer waarin hij herstelt na een match. Sporza vroeg aan Jens De Decker, dokter bij wielerploeg Lotto-Soudal, hoe zo'n zuurstofcel werkt.

  Sneller herstel dankzij hogere zuurstofconcentratie

  "Een hyperbare zuurstoftank dient zuurstof toe onder hoge druk. Het wordt vooral gebruikt in de herstelfase, bijvoorbeeld na een voetbalmatch", vertelt Jens De Decker.

   

  "Tijdens zo’n match zijn er veel excentrische spierbewegingen, waarbij de spieren uitgerekt worden en waarbij kracht uitgeoefend wordt op die spier. Die bewegingen zorgen ervoor dat er microscheurtjes komen in de spieren en die zorgen op hun beurt voor stramheid en stijfheid."

   

  "Onder hoge druk krijg je zuurstof toegediend, waardoor er in de cellen stimulatie is van nieuwe bloedvaten. Er is een grotere migratie van rode bloedcellen, waardoor het herstel sneller optreedt."

  Niet te verwarren met een hoogtetent uit het wielrennen

  Hier en daar wordt de vergelijking gemaakt met een zogenaamde hoogtetent die vaak gebruikt wordt in het wielrennen, maar dat is volgens dokter De Decker iets totaal anders.

   

  "Het is juist totaal het tegenovergestelde van een hoogtetent. Bij een hoogtetent ga je het zuurstofgehalte in de tent lager leggen waardoor je een extra prikkel krijgt in de energiefabrieken in je spieren en in je cellen. Hierdoor krijg je in de nieren een aanmaak van lichaamseigen epo, wat de uithouding zal verhogen."

   

  "Bij de hyperbare kamer van Lukaku ga je juist meer zuurstof toevoegen: 100% zuurstof onder hoge druk.  Hierdoor wordt een versterkte migratie van rode bloedcellen die het herstel bevorderen op gang gebracht."

   

  Ook in gebruik is er een verschil. In een zuurstoftent geldt: "Hoe langer erin, hoe groter het resultaat." Bij een hyperbare tank volstaan korte sessies van een kwartier tot vijfentwintig minuten.

  Een hoogtetent zoals wielrenners ze vaak gebruiken.

  Binnenkort in de ziekenboeg van elke voetbalclub

  Romelu Lukaku heeft waarschijnlijk zelf zijn hyperbare tank gekocht, een investering van om en bij de 20.000 euro. Maar volgens Jens De Decker zullen we in de toekomst meer en meer van deze toestellen tegenkomen bij voetbalclubs.

   

  "Er zijn studies die beschrijven dat er tot 70% sneller herstel is van spierscheuren. Dit wordt ondersteund door biochemische studies met bloedafname. Dus het is bevorderlijk voor een voetballer om zo'n hyperbare cel te gebruiken."

   

  Voor de rest zijn er weinig tot geen risico's aan verbonden.  "Uiteraard werk je met 100% zuivere zuurstof, dus je zorgt er beter voor dat er geen vuur in de buurt is. Je kunt ook alles overdoseren, maar als je niet overdrijft zijn er eigenlijk geen gevaren."

  Een hyperbare kamer, zoals Romelu Lukaku er een heeft.