Vrouwenploeg van Antwerp Giants zet stapje terug: "Eerst de basis versterken"

  De Antwerp Giants doen het seizoen nog uit op het hoogste niveau, maar maken dan een doorstart.

  Na de olympische kwalificatie van de Belgian Cats was er euforie, maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn in het Belgische vrouwenbasketbal. De Antwerp Giants trekken zich met hun vrouwenploeg terug uit de eerste klasse. "We zweren dit project helemaal niet af, maar we waren er gewoon niet klaar voor", klinkt het bij de Giants.

  "We zetten de stap als we er klaar voor zijn"

  Reculer pour mieux sauter, zo zou je de beslissing van de Antwerp Giants kunnen omschrijven. Een stapje achteruit om er daarna twee vooruit te kunnen zetten.

   

  Voorzitter Roger Roels: "Anderhalf jaar geleden zijn we op verzoek van de Liga naar de eerste klasse overgestapt. Daar hadden we toen geen recht op, maar er was een club weggevallen."

   

  "Maar sindsdien sukkelen we een beetje met onze eerste ploeg, want we waren niet helemaal klaar voor die stap op organisatorisch, financieel en sportief vlak. We hebben nu beslist om een stap terug te zetten en om zo te kunnen groeien."

   

  "We hadden te weinig jeugd en speelsters om in eerste klasse te spelen. We hebben buitenlandse speelsters moeten aantrekken, maar we bouwen liever onze eigen jeugd uit en zetten dan de stap als we er klaar voor zijn."

   

  "We zweren deze damesploeg zeker niet af. Onze werking groeit elk jaar, maar de eerste klasse is nu een geforceerd gedoe met buitenlanders die er snel zijn bijgekomen. Dat doen we liever niet meer. We willen eerst de basis versterken."

  We hebben buitenlandse speelsters moeten aantrekken, maar we bouwen liever onze eigen jeugd uit en zetten dan de stap als we er klaar voor zijn.

  Roger Roels, voorzitter Antwerp Giants

  "Investeren onze centen in opleiding, niet meer in buitenlanders"

  Volgens Roger Roels, die eind dit seizoen na 15 jaar afzwaait bij de Antwerp Giants, kan de damesploeg "over 2 à 3 jaar" weer de stap naar eerste klasse zetten.

   

  "We doen het als we er klaar voor zijn. Ik heb me laten verleiden om naar eerste klasse te gaan toen het nog te vroeg was, maar dat zal ons geen tweede keer meer overkomen."

   

  "Laat ons het houden op 2 à 3 jaar. Dan is het om mee te doen en niet om onderaan te bengelen. We zullen onze centen investeren in opleiding en omkadering en niet in buitenlanders."

   

  "We zijn bovendien een individueel geval. We zijn 5,5 jaar geleden begonnen met dit project en sindsdien hebben we elk jaar een stap gezet. Maar nu ging het iets te snel. We waren er niet klaar voor. We zweren het dus niet af. Integendeel. We bouwen het uit, maar we besteden ons geld op een andere manier."