"De Belgian Cats missen ettertjes en die heb je nodig op de Spelen"

  De Belgian Cats vieren met de fans in Oostende.

  Enkele dagen na de euforie van de olympische kwalificatie liet Sporza enkele kenners met een frisse en kritische blik naar de prestaties en de nabije toekomst van de Belgian Cats kijken. Wat is er nog voor verbetering vatbaar richting Tokio? Sofie Hendrickx, Ronny Bayer, Rik Samaey en Pascal Meurs leggen uit.

  "Deze ploeg hoeft van niemand bang te zijn"

  "De kwalificatie voor de Olympische Spelen was echt de kers op de taart en het is fantastisch dat ze weer een stap verder staan. Voor alle speelsters is dit een kinderdroom die uitkomt", weet ex-Belgian Cat Sofie Hendrickx, die afgelopen weekend cocommentaar gaf bij Sporza.

   

  Voormalig Belgian Lion Ronny Bayer treedt Hendrickx bij: "Het is een unicum en ik heb er met grote ogen naar gekeken. Deze Belgische ploeg hoeft van niemand bang te zijn. De Belgian Cats kunnen tegen elke ploeg hun mannetje staan. De kwartfinales bereiken op de Olympische Spelen, dat lijkt me een haalbaar doel."

  De immense vreugde bij de Cats na de kwalificatie voor Tokio.

  Wat kan er nog beter?

  Sofie Hendrickx: "België heeft wel heel mooi basketbal laten zien, maar soms geen 40 minuten lang. Het wordt belangrijk om die constante meer in het spel te krijgen. Daarnaast zag je ook dat Julie Allemand als spelverdeelster heel veel op zich moest nemen en dat het moeilijk was om af te lossen op die positie."

   

  Dat stelde ook basketbalcoach en analist Pascal Meurs vast. "Die positie is een groot probleem. Er waren dit weekend twee sleutelmomenten waar je zag dat de bondscoach niet het vertrouwen had om Carpreaux in te brengen en Allemand rust te gunnen. Haar statistieken waren ook niet goed: 9 balverliezen in ruim 20 minuten, dat is dramatisch voor een point guard."

   

  Ronny Bayer: "Julie Allemand is een speerpunt. Zij zal altijd zo'n 30 minuten spelen. Carpreaux is heel onstuimig. Ze lijdt meer balverlies dan ze assists geeft. Als die ratio negatief is, dan speel je beter niet."

  Julie Vanloo kan echt nog een meerwaarde zijn voor de nationale ploeg.

  Sofie Hendrickx

  Kan een Julie Vanloo - niet geselecteerd voor het kwalificatietoernooi - dit probleem oplossen? "Julie heeft in het verleden altijd goed haar job gedaan", vindt Sofie Hendrickx. "Zij heeft nu een moeilijk moment gehad en misschien heeft ze ook nagedacht over bepaalde zaken. Ik denk dat Vanloo op dit moment echt nog een meerwaarde kan zijn voor de nationale ploeg."

   

  Pascal Meurs: "Je moet speelsters hebben die van de bank komen en een wedstrijd kunnen omgooien. Julie Vanloo of Hind Ben Abdelkader kunnen dat, net als Laure Resimont. Die zat wel in de selectie, maar heeft geen minuut gespeeld, terwijl er toch momenten waren waarin niemand aanvallend iets kon creëren."

   

  Zijn dat kopzorgen voor de bondscoach? "Dat is een luxeprobleem", weet Meurs. "En we mogen ons gelukkig prijzen dat we kritisch mogen zijn. Dat betekent dat we op de goeie weg zijn. Als we uitgeschakeld waren, zaten we nu thuis en zouden we die zorgen niet hebben."

  Julie Vanloo

  "Cats hebben moeite met fysieke tegenstanders"

  Rik Samaey stelde ook vast dat de Belgian Cats moeite hadden met het fysieke spel van onder meer de Canadese vrouwen. "Emma Meesseman en Kim Mestdagh werden aan banden gelegd en dan had België het moeilijk om een derde optie te vinden. De Cats hebben geen ettertjes in de ploeg die je wel eens nodig kunt hebben", merkt Samaey op.

   

  "Canada speelde erg fysiek en dat soort basketbal zul je in Tokio nog wel krijgen in enkele wedstrijden. Dat zit van nature niet in deze Belgische ploeg. Het is heel belangrijk om in de voorbereiding een aantal wedstrijden te spelen tegen teams die heel fysiek spelen."

   

  Sofie Hendrickx: "Die fysiek spelende landen liggen België inderdaad minder. Maar het is ook wat afwachten om te zien in welke poule de Cats zullen terechtkomen op de Spelen. Ik weet niet of het een prioriteit is voor deze ploeg. Ze moeten ook gewoon uitgaan van hun eigen sterkte."

  De Belgian Cats hebben geen ettertjes in de ploeg en die kun je wel eens nodig hebben.

  Rik Samaey

  De rol van Ann Wauters

  Als je enkel afgaat op de statistieken maakte Ann Wauters niet de beste beurt afgelopen weekend. Pascal Meurs, gespecialiseerd in statistieken, legt uit: "Als je naar haar +/- kijkt: die was -36 over 3 wedstrijden. Dat betekent concreet dat de andere ploeg 36 punten is uitgelopen in de 25 minuten waarin Ann Wauters op het terrein stond. Dat is natuurlijk een heel straffe statistiek, maar we weten allemaal dat dat ook niet alles zegt."

   

  "Ik wil zeker geloven dat Wauters nog een waarde voor de ploeg heeft. Als je me vraagt of ze mee naar de Spelen moet, dan zeg ik volmondig ja, omwille van de andere functie die ze binnen het team heeft. Maar dan moet je ook wel keuzes maken. Wauters én Massey is - naast Linskens - een 5-speelster te veel in de selectie, dat opent de mogelijkheid om Vanloo of Ben Abdelkader mee te nemen."

   

  Rik Samaey: "Statistisch gezien moet het beter om nog een belangrijke rol te hebben op het terrein, al kan een speelster met zo'n carrière en met die uitstraling wel nog een zeer belangrijke functie hebben. Maar om op het veld nog een belangrijke rol te hebben, daarvoor moet het beter."

  Wauters én Massey is - naast Linskens - één 5-speelster te veel in de selectie, dat opent de mogelijkheid om Vanloo of Ben Abdelkader mee te nemen.

  Pascal Meurs

  Ronny Bayer hinkt op twee gedachten. "Als speler die weet hoe zo'n lichaam voelt na zo'n lange carrière, denk ik: "Ann, stop ermee". Maar anderzijds denk ik ook: "Ga mee naar de Spelen, eis niet te veel minuten op en wees de lijm van de ploeg". Ann heeft zoveel ervaring in alle mogelijke wedstrijdsituaties. Ze kan zeker nog een heel grote rol spelen naast het veld en op het veld misschien ook in situaties waarin je wat ervaring nodig hebt."

   

  Sofie Hendrickx onderstreept het belang van Ann Wauters voor de Belgian Cats. "Het klopt dat ze op het veld niet veel getoond heeft, maar ze zorgt wel voor motivatie op de juiste momenten en houdt de groep samen. Alle kleine puzzelstukken zijn soms net nodig om een bepaalde prestatie neer te zetten. Dat mag je echt niet onderschatten."

   

  "Qua leiderschap is Ann nog een heel belangrijke pion. Haar rol wordt ook aanvaard door de ploeg. Ik vind het persoonlijk terecht dat ze er nog bij is. Op zo'n belangrijk toernooi is het toch goed dat je iemand hebt met zoveel ervaring die een rustpunt kan zijn voor de ploeg."

  Ann Wauters heeft haar olympische droom waargemaakt.