Tegenwindfietsen? Dat zijn stalen rossen, betonnen medailles en een braakzone

  Deze man zet zich zo dynamisch mogelijk op een stadsfiets.

  In ons land haalde Ciara een streep door de Superprestigecross in Merksplas, maar in Nederland was het stormweer een zegen voor fietsers. In Zeeland vond de 6e editie van het Nederlands kampioenschap tegenwindfietsen plaats. De winnaar kreeg een betonnen medaille (want die waait niet weg).

  Windkracht 8 met een stalen ros

  Op de Oosterscheldekering in Zeeland noteerde de weerman gisteren 8 tot zelfs 9 beaufort. Ideaal voor een wedstrijdje tegenwindfietsen over 8,5 kilometer.

   

  De deelnemers reden allemaal met dezelfde fiets: een klassieke stadsfiets met een terugtraprem. "Een echte stalen ros", legde titelverdediger Max de Jong uit aan onze ploeg in Nederland. "Met een fiets van carbon ben je niks, hier heb je een zwaar ding nodig om op te rammen."

  Met een fiets van carbon ben je niks, hier heb je een zwaar ding nodig om op te rammen.

  Nederlands kampioen Max de Jong

  Max de Jong heeft er plezier in.

  Voor een betonnen medaille

  Max de Jong verlengde zijn Nederlandse titel. De winnaar legde de 8,5 kilometer af in 20 minuten. Daarmee ging hij anderhalve minuut sneller dan de nummer 2 en oud-winnaar Tuen Sweere. Bij de vrouwen won Lisa Scheenaard in 23 minuten en 9 seconden.

   

  De Nederlandse kampioenen kregen een betonnen medaille mee naar huis. Die gaat alvast niet vliegen. "Hij voelt wel als goud aan", lachte De Jong.

  Neem deze medaille maar eens mee naar huis.

  2 verdwaalde Belgen

  In Zeeland namen ook 2 verdwaalde landgenoten deel. Sarah Pauwels en Erik Phalet mochten zich meteen Belgisch kampioen tegenwindfietsen noemen.

   

  "De langste 8 kilometer uit mijn fietscarrière", pufte Phalet. "Het was stoempen en blijven stoempen." 

  "Belgisch kampioene" Sarah Pauwels heeft zich goed ingeduffeld.

  Een braakzone

  De organisatie houdt van een geintje. Wie echt diepging, kon achteraf over zijn nek gaan in de braakzone mét fietssturen.

  VIDEO: Het NK Tegenwindfietsen in Sportweekend