Bondscoach Mestdagh: "Als alles meezit in Tokio is brons mogelijk"

  Bondscoach Philip Mestdagh en assistent Pierre Cornia.

  Een dag na de historische kwalificatie van de Belgian Cats voor de Olympische Spelen heeft bondscoach Philip Mestdagh zich al ambitieus getoond. "De kwartfinales halen in Tokio is ons eerste doel", vertelt hij aan Sporza.

  De Belgian Cats pakten gisteren in Oostende hun ticket voor Tokio, de ontlading was groot. "Er was veel emotie en vreugde, maar we hebben het toch beschaafd gehouden. Het besef van wat we gerealiseerd hebben, zal de komende dagen nog wat moeten doordringen. We hebben geschiedenis geschreven met het Belgische damesbasketbal. Dat is fantastisch", zegt Philip Mestdagh, die een groot deel van zijn olympische huiswerk al klaar heeft.

   

  "In november hebben we al een scenario uitgeschreven voor als we ons zouden plaatsen. Het programma ligt klaar, al moeten er nog veel zaken ingevuld worden. We willen goeie toernooien spelen tegen sterke tegenstanders. Daarvoor komen nu al uitnodigingen en voorstellen binnen. Onze voorbereiding zal half juni van start gaan."

   

  "Die wedstrijden tegen toplanden hebben we nodig om beter te worden. We moeten nog leren om fysieker te spelen, niet alle speelsters zijn dat gewend. Om het volledige team beter te maken, moeten we echt goeie landen vinden om tegen te spelen. De Belgian Cats hebben nog een heel grote groeimarge."

  "Als Wauters blijft werken zoals nu, kan ze mee"

  In de Olympische selectie hoeven we geen grote verrassingen te verwachten. "Ik sta voor loyauteit", zegt Mestdagh. "Wie in 2015 mee in het verhaal gestapt is, zal ik niet vergeten. De meisjes die toen gezegd hebben dat ze geloofden in het project, dat vergeet ik niet."

   

  Welke rol is er voor Ann Wauters nog weggelegd? "Dat zal geen grote rol zijn, eerder klein. Veel beter zal het niet meer worden. Maar dat weet Ann zelf ook wel. Ze speelt met heel veel pijn. Dat weet iedereen en dat zien wij ook. Zolang haar fysieke paraatheid niet vermindert, is er voor mij geen probleem. Blijft ze werken zoals nu, dan kan ze mee."

  De ontlading bij Ann Wauters na de kwalificatie was immens.

  "Bronzen medaille is haalbaar"

  Wat mogen we in Tokio van de Belgian Cats verwachten? "Veel zal afhangen van de loting, die wordt superbelangrijk", zegt de bondscoach. "Met het huidige team en met de resultaten van de laatste jaren mogen we de ambitie uitspreken om de kwartfinales te halen. Dat is ons eerste doel en daarna zien we wel."

   

  "De kwartfinales halen zou een succes zijn, alles meer dan dat is mooi meegenomen. Een medaille? Als alles meezit, kan brons. Dat was op het WK ook mogelijk. Vroeger was het ondenkbaar dat we Frankrijk of Spanje zouden verslaan, maar dat hebben we intussen al gedaan. Op een goeie dag kunnen we hen verslaan. De Verenigde Staten en Australië zijn niet haalbaar voor ons."