Kersten en Verbruggen verdelen de Vlaamse veldlooptitels

  Kersten (archieffoto) eindigde 3e in de CrossCup van Rotselaar.

  In Rotselaar hebben Dieter Kersten en Hanne Verbruggen zich tot Vlaams kampioen gekroond in het veldlopen. Lahsene Bouchikhi behaalde zijn eerste CrossCup-zege.

  Lahsene Bouchikhi triomfeert, Kersten Vlaams kampioen

  Soufiane Bouchikhi en Isaac Kimeli waren er niet bij in Rotselaar, omdat ze op hoogtestage zijn.

   

  Lahsene Bouchikhi (de jongere broer van Soufiane), Dieter Kersten en de Brit Adam Hickey gingen er bij de start vandoor. Kersten kraakte als eerste, maar zijn 3e plaats volstond wel voor een 1e Vlaamse veldlooptitel.

   

  In een spannende slotronde klopte Bouchikhi zijn Britse concurrent voor de zege. Bouchikhi is uit Sint-Niklaas afkomstig, maar bij het Brusselse Excelsior aangesloten. Daardoor kwam hij niet in aanmerking voor de Vlaamse titel.

   

  In het klassement van de CrossCup is Dieter Kersten de nieuwe leider, maar hij heeft amper 4 punten voorsprong op Isaac Kimeli. Als Kimeli over 2 weken het BK in Brussel wint, kroont hij zich alsnog tot eindwinnaar van de CrossCup.

   

  "Het was niet slecht, maar ik had op nog meer gehoopt", vertelde Kersten na afloop. "Als ik echt goed was, had ik de cross misschien moeten winnen. Kimeli en Bouchikhi die allebei op dezelfde dag ontbreken, zo'n kans op een overwinning krijg je maar één keer in een paar jaar. Maar Lahsene was duidelijk te sterk voor mij vandaag. Ik geraakte een paar keer tot op vijf meter van bij hem, maar ik kreeg de kloof niet gedicht."

  Lahsene Bouchikhi en Dieter Kersten.

  Bouchikhi: "Nu droom ik van BK-podium"

  "Dit is een prachtige overwinning voor mij. Het was nog maar mijn allereerste passage in Rotselaar, maar mijn opdracht is meer dan volbracht", zei Lahsene Bouchikhi. "Dit is een mooie revanche voor Hannuit, waar ik niet tevreden was. Nu droom ik van het podium op het BK, maar dat wordt geen evidentie."

   

  Op het BK in Brussel over 14 dagen zijn Isaac Kimeli en Soufiane Bouchikhi terug van hoogtestage. "Of mijn broer daar gaat winnen, durf ik niet te voorspellen. Isaac is altijd sterk na een hoogtestage, maar Soufiane gaat frisser zijn dan de afgelopen maanden, omdat hij de krachttrainingen even heeft onderbroken om zonder vermoeidheid naar het BK te trekken."

  Verbruggen Vlaams kampioen bij de vrouwen

  Bij de vrouwen ging Hanne Verbruggen er zoals gewoonlijk al in de eerste meters vandoor. Ze bouwde haar kloof in Rotselaar stelselmatig uit.

   

  Maar in de slotronde zag Verbruggen plots de Britse Kate Holt naderen. Holt ging op en over onze landgenote en won zo voor het 2e jaar op een rij in Rotselaar.

   

  Verbruggen kwam als 2e over de streep, goed voor de Vlaamse titel. Tweede Belgische was Sofie Van Accom, op de 6e plaats. Belgisch kampioene Hanna Vandenbussche was 3e Belgische.

   

  Eerder dit seizoen won Verbruggen al de CrossCup-manches in Berlare, Mol en Roeselare. Met alleen nog het BK in Brussel op de planning kan de eindzege in de CrossCup haar nog nauwelijks ontsnappen. Ze heeft een voorsprong van 21 punten op Van Accom, op het BK vallen nog maximaal 28 punten te rapen.  

  Hanne Verbruggen.

  Verbruggen: "Nu droom ik van Belgische titel"

  "Ik zat met een raar gevoel vandaag: het ging goed, dan weer minder en dan weer goed", deed Hanne Verbruggen haar wedstrijdverhaal. Ze ging er bij de start als een speer vandoor, maar moest in de laatste 500 meter nog een Britse concurrente laten passeren.

   

  "Waarom ik zo snel vertrok? Dat blijft de beste manier voor mij om de concurrentie pijn te doen. Maar het beeld bedroog ook omdat de rest extra traag vertrok."

   

  Op de top van haar kunnen is Verbruggen naar eigen zeggen nog niet. Ze nam in december rust na de marathon van Valencia. "Het bijten in de laatste ronde mis ik nog wat in mijn huidige vorm, hopelijk kan ik dat tegen het BK over 14 dagen wel. Daar hoop ik als eerste over de streep te komen. Vorig jaar was ik al trots op mijn 3e plaats, maar met mijn huidige seizoen mag ik toch echt wel aan de Belgische titel denken."

  Ruim verslag van de CrossCup in Rotselaar