Casse verovert goud op officieus WK in Parijs tegen passieve Oezbeek

  Matthias Casse (archief).

  Matthias Casse (IFJ-2) heeft een gouden medaille mee naar huis genomen van de grandslam in Parijs, het officieuze wereldkampioenschap. Onze landgenoot haalde het in de finale van de categorie tot 81 kilogram van Sharofiddin Boltaboev (IJF-18) uit Oezbekistan.

  Casse begon als nummer twee van de wereld als favoriet aan de finale, al was het wel oppassen voor Boltaboev. De Oezbeek had op zijn weg naar de finale immers de nummer 1 van de wereld uitgeschakeld.

   

  Het was een afwachtende kamp en de nummer 18 van de wereld kreeg al snel twee bestraffingen. In de gouden score werd een derde bestraffing van de scheidsrechter voor passief vechten hem fataal.

   

  Voor de 22-jarige Casse is het zijn eerste titel op een grandslamtoernooi en het is meteen een hele mooie. Het toernooi in Parijs was sterk bezet omdat veel judoka's nog punten moeten sprokkelen voor de Olympische Spelen. 

  "Er zit nog marge op met het oog op de Spelen"

  "Ik ben een gelukkig man", vertelde Casse na zijn kamp. "Parijs is een van de grootste toernooien van het jaar. Dit was voor mij vooral een toernooi met het oog op de Spelen. Mijn kwalificatie is al veilig dus ik kan echt opbouwen naar Tokio. Hier wou ik nog eens tegen alle toppers vechten."

   

  "De finale was een tactische wedstrijd. De spanning was groot en het is niet makkelijk om tegen de Oezbeek te scoren. Maar goed, op deze manier is het ook goud. Dus ik ben er wel heel tevreden mee."

   

  "Ik kan met veel vertrouwen naar Tokio. Ik denk dat iedereen me ondertussen wel heeft opgemerkt. Ik heb 2019 sterk afgesloten en ben 2020 nu goed gestart. Dat wil ik volhouden tot op de Spelen. Ik denk dat er nog wel wat marge op mijn huidige vorm zit. Soms denk ik tijdens de match nog: "Matthias, wat doe je nu?". Sommige foutjes mogen er tegen dan nog uit."

  Matthias Casse toont zich favoriet voor de Spelen na winst op de grandslam in Parijs

  Casse: "Heb nu veel vertrouwen voor de Spelen"

  Coach Van der Ham: "Matthias Casse bewijst dat hij tot de wereldtop behoort"