Van Puyvelde over sportstilstand in China door corona: "Gezondheid voor alles"

  Chris Van Puyvelde ruilde 1,5 jaar geleden zijn job bij de Belgische bond voor dezelfde bij de Chinese.

  China neemt draconische maatregelen om het coronavirus te bestrijden, ook in de sportwereld. Internationale sportwedstrijden worden afgelast, de GP F1 van China in april zal wellicht worden uitgesteld, Chinese sporters mogen niet afreizen naar het buitenland, er zijn geen dopingcontroles meer en ook de nationale voetbalcompetitie ligt stil. "Gezondheid voor alles", zegt Chris Van Puyvelde, die voor de Chinese voetbalbond werkt.

  Chris Van Puyvelde is technisch directeur van de Chinese voetbalbond, maar hij vertoeft momenteel in België. Van Puyvelde legt uit waarom: "Twee weken geleden was ik met Chinees Nieuwjaar op vakantie in Dubai. Daar kreeg ik het bericht van de Chinese bond dat we best van thuis uit werkten en voor mij was dat letterlijk dan vanuit België."

   

  "Ik ben met mijn gezin vanuit Dubai naar België gegaan. Ik ben hier aan het werk met mijn medewerker Roy Pieters, ook een Belg, die afgereisd is vanuit Vietnam."

   

  Hoe lang deze situatie zal aanhouden, weet Van Puyvelde niet. "Met Chinees Nieuwjaar is Peking eigenlijk een spookstad. Iedereen gaat naar zijn eigen deel van China. Een deel is teruggekomen, maar een groot deel zit nog altijd in de stad waar ze hebben gevierd. Bij die toestroom terug wordt gevreesd dat het virus zich daar ook sneller zal verspreiden. De regering bekijkt nu wat de beste oplossing is."

  De luchthaven in Peking.

  "Mondmaskers en thermometer op luchthaven"

  Wat heeft Van Puyvelde gemerkt van het virus in China? "Vanaf de woensdag voor het Chinees Nieuwjaar op zaterdag 25 januari begonnen de mensen te reizen, toen we vrijdag vertrokken was Peking eigenlijk al een lege stad. Dat is elk jaar zo."

   

  "Wat er wel opviel: zaterdagmorgen, toen we naar Dubai vertrokken, had iedereen wel een mondmasker op. Ook in de DiDi, het Uber-systeem van China. Op de luchthaven werd de temperatuur gecontroleerd en droeg iedereen ook maskers. Behalve de stewardessen van Emirates, dat was wel wat raar. Maar iedereen die in het vliegtuig zat, laten we zeggen 99 procent, had een masker op."


  Heeft Van Puyvelde zich zorgen gemaakt in Peking? "Eigenlijk niet. China is geografisch zo groot. Vorig jaar heb ik 1 50.000 kilometer gevlogen in China. Dus dat betekent dat je heel wat afstanden moet afleggen. Als je weet dat er elke dag ongeveer 60 vluchten zijn tussen Peking en Shanghai en ook nog eens 60 hogesnelheidstreinen, dan weet je welke bevolkingsmassa zich beweegt in China."

   

  "En de afstand van Peking naar Wuhan (waar het virus het eerst opdook, red) kan je vergelijken met een vlucht van Brussel naar Spanje. In Peking waren er op 22 miljoen mensen op dat moment een 100-tal gevallen. In verhouding is dat eigenlijk weinig."

   

  "Wij wonen in Peking in een compound en krijgen nu wel berichten dat iedereen in zijn huis moet blijven, je kunt niet naar de fitness gaan of naar gemeenschappelijke plaatsen. En ik hoor van mijn medewerkers dat alles - winkels en restaurants - stilligt."

   

  Peking is nu een heel andere stad, constateert Van Puyvelde: "En dat is ook omdat de Chinezen doen wat er gevraagd wordt. Dat is een feit. Er wordt gevraagd om thuis te blijven en dan doet iedereen dat ook."

  Peking is nu een heel andere stad. En dat is ook omdat de Chinezen doen wat er gevraagd wordt. Als de regering vraagt om thuis te blijven, doet iedereen dat.

  "Misschien kwalificatie-interland in ander land"

  Van Puyvelde blijft dan wel werken van thuis uit, maar de Chinese voetbalcompetitie ligt stil. Hoe lang nog? "Dat is koffiedik kijken. Ik heb contact gehad met bondscoach Li Tie, die ook vastzit. We zullen zien hoe we de nationale ploeg kunnen voorbereiden op de kwalificatie van de Wereldbeker. Dat ging normaal in maart in Guangzhou zijn, maar ik vermoed dat dit niet zal doorgaan. We zullen die wedstrijd misschien moeten verplaatsen naar een ander land."

   

  De impact is dus groot, maar Van Puyvelde heeft er begrip voor: "Gezondheid gaat voor alles. De Chinese regering is daar heel duidelijk in geweest."

  Chinees bondscoach Li Tie

  Over verhuizing naar China: "Het is een enorme meevaller"

  Van Puyvelde ruilde 1,5 jaar geleden zijn werk bij de Belgische bond in voor identiek werk bij de Chinese. Hij verhuisde met zijn gezin naar China. Hoe valt dat mee? "Dat was niet evident. Maar toen ik in Dubai tegen mijn zoon van 13, die op een Engelse school zit, zei dat we terug naar België gingen, begon die te wenen."

   

  "Hij zei me dat hij zo graag naar die school gaat en dat hij hoopt dat hij er nog terug naartoe kan. Hij leeft graag in China. Ook mijn vrouw volgt in China een aantal cursussen, is Chinees aan het studeren en geeft Nederlands aan jonge kinderen. Zij heeft zich volledig geïntegreerd."

   

  "Wat mezelf betreft moet ik natuurlijk veel reizen, want het is een groot land. Maar eigenlijk is het een enorme meevaller. Eerst en vooral omdat het qua cultuur een knap land is. En twee: het gaat er vooruit. Om een voorbeeld te geven: op de luchthaven in Xi'an stond mijn zoontje naar een scherm te kijken en dat scherm zei toen tegen hem: "Emiel Van Puyvelde, je bent hier welkom. Dit is je vluchtnummer, gate zoveel en dat is je stoel..."

   

  "Op het gebied van IT, wegen, verplaatsingen, bouwen... Dat gaat daar ongelooflijk vooruit. Ik vind persoonlijk dat er soms te veel negatief wordt gekeken naar dit land. Ik mag zeggen dat ik al heel wat toffe ervaringen heb gehad, ook met de Chinezen zelf. Eenmaal je het vertrouwen hebt gewonnen, zijn ze heel open."

   

  "Mijn schoonouders waren hier op bezoek, 70 en 75 jaar, en die hebben hier op 3 weken een heel ander beeld gekregen van China dan dat wat we in België hebben. Hier in het lokale café in het kleine Doorslaar vragen ze mij of ik wel voldoende eten heb. Ja, atuurlijk. In China is alles. Ik houd er wel van om dat beeld van bij ons te kaderen."

  "Nog contact gehad met Roberto Martinez"

  Volgt Van Puyvelde het Belgische voetbal nog? "Jazeker. Ik had vorige week nog contact met Roberto Martinez. En met WeChat heb ik ook nog veel contact met de mensen van België. Maar ik volg het wel niet meer zo intensief, omdat het in China 7 uur later is."

   

  Van Puyvelde woont in Doorslaar, een gehucht in Lokeren. Hij kent de Chinese investeerders van Ke Hua Sports waarmee de geplaagde 1B-club onlangs in zee ging. "Maar voor alle duidelijkheid: ik heb met die deal niks te maken. Maar ik ken de persoon van het bedrijf. Hij heeft zich een klein jaar geleden in Shanghai aan mij voorgesteld. Het bedrijf is vooral bezig met opleidingen en infrastructuur. Ze hebben 2 heel mooie academies in China. Volgens wat ik weet in China is dat een correcte onderneming."