Wordt bekerfinale hoogdag voor hooligans? "Antwerp-vechters zitten met rechtszaak in hoofd"

  In 2018 was de sfeer gespannen in de derby tussen Antwerp en Beerschot.

  De bekerfinale tussen Antwerp en Club Brugge wordt een hevige strijd op het veld, maar misschien ook naast het veld. "Het kan tot een "free fight" komen", zegt een Belgische hooliganwatcher.

  "Bekerfinale kan hoogdag worden voor hooligans van beide teams"

  Na het competitieduel kwam het zondag tot een confrontatie tussen Antwerp- en Club-hooligans in Wommelgem. 

   

  In de Beker van België staan beide clubs op 22 maart recht tegen over elkaar in de finale. "Zoals het er nu naar uitziet kan de bekerfinale een hoogdag worden voor hooligans van beide clubs", zegt een Belgische hooliganwatcher.

   

  "Veel hangt af van waar het supportersdorp zal komen. Krijgt Club of Antwerp een supportersdorp bij het Atomium? Of zal iedereen verspreid in Brussel zich naar de cafés begeven? Dat weten we nog niet."

   

  "Er kan overal gevochten worden. Zo kan het tot een "free fight" komen tussen Brugge en Antwerp op een afgelegen plek. Niet noodzakelijk op de dag van de bekerfinale."

   

  "Er is in het verleden al één "free fight" geweest tussen Club en Antwerp. Voor Club is dat gevecht heel slecht afgelopen. Club vertrouwt Antwerp ook niet."

   

  Belangrijk om te weten: "Volgende week begint een rechtszaak tegen tientallen vechters van Antwerp voor feiten uit het verleden. Daarom houden ze zich gedeisd."

   

  "In Wommelgem viel een handvol Antwerp-fans een bus aan van Brugge-supporters uit de Kempen. Maar de vechters waren niet aanwezig, omdat die met die rechtszaak in hun hoofd zitten."

  "Ook Anderlecht kan rol spelen in gevechten"

  Niet enkel Club- en Antwerp-hooligans zullen naar de bekerfinale komen. "Zo'n cupmatch wekt ook de interesse op van andere teams binnen en buiten België."

   

  "Zowel Club Brugge als Antwerp heeft vriendschapsbanden met buitenlandse clubs. Club is bevriend met ADO Den Haag, Antwerp met Willem II. Die zullen de bekerfinale zeker niet willen missen."

   

  "Ook Anderlecht kan een rol spelen in de gevechten. Anderlecht heeft niets te zoeken in de bekerfinale, die wel dicht bij Anderlecht plaatsvindt. En Anderlecht duldt niemand op zijn territorium."

   

  Er is nog een extra element dat een invloed kan hebben. "Op de dag van de bekerfinale worden de aanslagen van 22 maart in Brussel en Zaventem herdacht."

   

  "De politie heeft dan te maken met een manifestatie georganiseerd door rechtse extremisten. Maar de politie zal dat wel allemaal in de hand houden."

  "In de stadions wordt alles gefilmd door politie"

  In het algemeen lijkt het hooliganisme de laatste jaren af te nemen in België. "Dit seizoen zijn er nog geen zware incidenten geweest", zegt de hooliganwatcher.

   

  "Ook op vlak van "free fights" is het heel kalm. De maatregelen die genomen worden, zijn hallucinant. Elke club heeft tegenwoordig heel veel spotters."

   

  "Na de gevechten zondag in Wommelgem zijn direct stadionverboden uitgesproken. Misschien zullen nog mensen vervolgd worden en de boetes zijn ook niet min."

   

  "In de stadions wordt alles gefilmd door de politie. Als je een beker bier gooit, krijg je de week daarop een brief in de bus met een boete of stadionverbod."